Wednesday, March 26, 2014

Ingmar, jag och några andra (boktips)

Jan Sigurd stöter jag på ibland. Jag får väl kalla honom en mångsysslare inom musik, litteratur, teater, jag får väl kalla honom en ... humorist. Sigurd skriver medryckande och underhållande i Siesta hela veckan som kan kallas berättelsesamling, anekdoter. Något för dej som vill läsa om Malmö (och andra platser och livet) i historier som utgår från krogen och caféet Siesta på Gamla Väster, om människorna där och vad de varit med om i världen utanför.
Stefan Lindberg var (är?) med i Författarlandslaget i fotboll som jag var involverad i under 06-07, vi tillhör samma författargeneration (debuterade ungefär samtidigt) men har väl gått lite olika vägar (han skriver dramatik och översätter också). Stefan Lindberg är sånt som en tonsäker och lyhörd författare, jag tror på vad han skriver, människorna blir nära och verkliga. Nu har just hans fjärde bok kommit ut, romanen Du vet väl om att du är värdefull, där berättar Malin, 22, om livet i småstaden hyggligt nära Göteborg, en sommar, människorna och deras problem och glädjestunder. Det är en både rå och sympatisk bitskhet och om jag skulle säga att det bara lunkar på i vardagligheten, att det blir tråkigt, så skulle jag ljuga. Det är en mycket underhållande, rolig (och allvarlig) bok.
Och om vi ändå ska prata om författare nära mej (minns Lasse Berghagen vid min sida på stadsbiblioteket här i Malmö) så vill jag nämna min granne på bibblan i Limhamn, där står vi och stöter och blöter, varat, lidandet och annat som gör livet värt att leva, Ingmar Bergman och jag.

2 comments:

Gabrielle Björnstrand said...

Visst är det kul att man kan umgås med både levande och döda, både skriftligt och bildligt.

Jag skriver mer om Bergman på Gabis Annex.

Jonas Bergh said...

Ja, visst är det. Jag såg att du skrivit om Bergman, intressant.