Thursday, June 04, 2009

Vägen du måste vandra

Jag läser Bo Hazells bok, Resandefolket-från tattare till traveller. Den är intressant. Kommer ni ihåg Hittejoel i böckerna om Åshöjden, byn och fotbollslaget i Max Lundgrens böcker.
Under lång tid var all forskning om dom så kallade tattarna byggd på kunskaper från socialkontor och fängelser. Ett tunnelseende, ett projicerande ändamål. Alla säger att du är dålig beroende på din härkomst, till slut blir fler och fler dåliga. Vad det nu är.

Ungdomar av utländsk härkomst i invandrartäta områden blir, till viss del, det dom sägs vara. Det har riktig forskning visat.
Dessa ungdomar orkar inte längre, dom tar det enklaste steget. Deras föräldrar är bortkomna i det nya landet. Det finns på nära håll andra fadersgestalter, ofta kriminella. Så hamnar du i det ekorrhjulet.

The Rat Race. En av The Specials många bra låtar. Dom var tuffa, The Specials. Dom var svängiga, samhällskritiska och förbannat coola.
The Rat Race, det vi förväntas inrätta oss i. Annars är vi dåliga människor värda endast förakt.
Idag visas dokumentärfilmen Medborgaren, klockan tjugutvå på ettan eller tvåan. Min kompis Janne Rantala är en av dom två som gjort den. Den är absolut sevärd.

Toni Holgersson tillhör resandefolket på fädernet. Toni Holgersson har gjort många bra sånger. Han har gjort många problematiska saker. Han har haft en tuff uppväxt och ett tufft liv. Men han kom tillbaka.

Det är det gamla vanliga. Ställ dej på en stol och se världen på ett annat sätt. Eller ... lägg dej på ett golv. Allt blir annorlunda. Försök att förstå det när du stampar för hårt. När du skriker för högt i dina marscherande kängor.

No comments: