Thursday, June 11, 2009

Alltid fel

Doktor doktor doktor.
Provtagning provtagning provtagning.
Och värre blir det när man blir gammal. Om man nu blir gammal.
Jag vill bli gammal.
Jag är kanske redan gammal.

Harry Bernstein fyller snart hundra. Han debuterade när han var nittio plus, så ge inte upp, alla ni författaraspiranter.
Bernsteins andra bok Drömmen är bra. Stilistiskt inget som kommer i närheten av ett mästerverk. Dåligt redigerad på några ställen, eller bara dåligt översatt, på några ställen. Men gripande och mycket intressant.

Vår yngsta dotter är inte på samma vårdcentral som vi andra i familjen. Fast jag har lämnat in ett papper att hon ska ha samma husläkare, som för övrigt är väldigt bra och trevlig. Vad ska all denna privatisering vara bra för? Fråga inte mej. Jo fråga. Pengar.
Flera läkare får bonus om dom klarar av många patienter. Pengar. Rädda människor som bär på, eller anar, allvarliga sjukdomar har ingen som kan ta sej tid.
Var tog resurserna vägen.
Till blattarna, säger SD, antar jag.

I Harry Bernsteins bok berättar han om fattigdom. Om kyla och ett set kläder. Om att bli förvånad över att det finns något som radio. Att växa upp i ett samhälle där ingen har telefon.
Ja, den tekniska utvecklingen går framåt. Men behöver man, måste man ha tvbå bilar, tre teveapparater och tre datorer i ett hushåll på tre eller fyra personer.
Ja, men alla andra har det ju.
Har dom?
Och om dom har det, kan man inte vara den som går mot strömmen då.
Eller med strömmen, flyter med den tillbaka till en känsla av att kunna göra andra saker, som inte innefattar en massa ... saker. Vad är det för fel på klätterträden och pinnarna?
Vad är det för fel på kreativitet och tid. Vad är det för fel på att prata.

Vad är det för fel på samhället? Pengar. Tid.
Jag blir deprimerad av min egen brist på tid. Jag blir deprimerad av min egen brist på pengar. Jag får dåligt samvete när jag känner att jag umgås för lite med mina barn, för att tjäna pengar till ... mina barn, och mej själv, givetvis.
Byt jobb, pucko. Jag kan inget annat. Och i ett samhälle som mer och mer förytligas kommer jag att vara onödig. Då är det inte längre lönt att gå till doktorn.

12 comments:

Under Pseudonym said...

Pengar? Vad är det? Typ. //Livia

jonas said...

Jag förstår inte riktigt frågan, om den är menad som mångtydig.
Det enkla svaret är att pengar är sedlar och mynt sam man använder för att köpa varor och tjänster.
Förr idkade man byteshandel. Pengasystemet är en utveckling av denna byteshandel, på gott och på ont. Det ligger i människans natur att vilja ha mer och mer. För vissa handlar detta bara om pengar.
För andra är pengar makt.
För andra handlar det om att köpa dyra saker att visa upp för människor, på det viset känner man sej marvelous.
Större delen av världen lever i kapitalistiska samhällen. Det är svårt att ta sej ut om man vill leva ett hyfsat normalt liv, det kapitalistiska samhället är nedärvt i generna i flera generationer.
Till exempel.

pattriot said...

du e redan onödig komunist jävel..

jonas said...

Dra åt helvete!

Windy said...

"pattriot", "komunist jävel" ... kul att du hittade hit, herr Einstein.

Askungen said...

Läsnyfiken där, och beundrar all slags författare som skriver och gör debut av sina böcker men när vet man att när man är författare, och om man är född till det?

jonas said...

Nar ar man forfattare. Det vet jag inte. Jag har varit det valdigt lange, men inte kallat mej det. Men man blir aldre och ska ha en titel, och, ja, jag ar forfattare alltid. Det ar val olika for olika manniskor, som allting annat. Tva bocker sa kan man bli medlem i forfattarforbundet, da ar man val forfattare, antar jag.
Ar i Kroatien, inga prickar da.
Windy, du vet nog vem som skrev kommentaren, om du funderar lite. Vi tar det nar jag kommer hem.

Anonymous said...

När kommer ni hem igen?
Börjar kännas tomt i Malmö.
/Danne

Windy said...

Det känns tomt i Landskrona också.

Anonymous said...

en blues från landskrona köpte jag idag. Det är en mycket vacker och tänkvärd betraktelse. .. Jag är glad att jag läst den.

connie

jonas said...

Vi ar hemma pa tisdag, hoppas jag.
Det ar ganska tomt i Kroatien ocksa, kasst vader.
Och snart kommer uppfoljaren, Mera blues fran Landskrona,, hoppas jag.

Under Pseudonym said...

Jag menar att jag själv är så fattig att jag knappt vet vad ordet pengar betyder...