Saturday, August 24, 2013

Jag parkerar cykeln på ett annat ställe, vid Café Opera, höll jag på att säga, Börshuset vid Centralen i Malmö. Ragglande plastglas faller och blir trampade på och spricker och modern dansbanemusik, tivolit snurrar och skriker.
Jag minns en annan dag i Malmö stad, vingligare jag, yngre, och hon var ännu yngre och det var 80-tal och Börshuset var fortfarande Café Opera och jag trodde att jag blivit kär, och hon skulle tvunget in i det där glittret i en tid när tjugoåringar såg ut som gubbar i slipsar och stolt kallade sej yuppies och hon var så ung och bländad, trodde jag, och jag var så tafatt, kände mej slagen och förstörd på förhand och en vinglig hemfärd, och tequila, minns jag, alldeles för mycket tequila.
Desperationen.
Och Grisarna och flugorna. Tiden som går och ett misstag ett felval, består. Lev med det.
Jag minns Hultsfred 1997 och jag hade stått på en ganska stor scen och läst den där historien om: kom, kom så gör vi det och det och det, allt, den drömmen, du och jag, men jag gick till Teaterladan och där spelade Pelle Ossler, lite poppig rock, mest rockig rock, men annorlunda. Och Wilmer X låg så nära och långt borta och en kille (från Landskrona) stod hela spelningen och skrek om Wilmer och blues. Men Pelle Ossler gjorde som Pelle Ossler ville.
Och det är Malmöfestival och Pelle Ossler gör som Pelle Ossler vill och oftast är det så dovt och bra, och melodier. Och desperationen. Och några fulla tjugoåringar står och gapar och bankar sina bröst, tonårsflickor babblar, en annan sorts desperation. Och Pelle Ossler slår an ett ackord och sen gör rundgången sitt. Och stråken. Och pukorna svänger dovt. Och basen, dovt. Och fina keyboards på det. Och andra låten är Skönhet i förfall. Den kanske handlar om Malmö. Den skulle kunna handla om Malmö. Tiden lider. Ett slutet rum.
Men Grisarna och flugorna, sista låten. Kraften. Desperationen. Sorgen. Desperationen. Någon börjar gråta. Jag blir helt stel, fastfrusen.
Detta kan jag lova: Grisarna och flugorna är det bästa denna festival bjöd på. Grisarna och flugorna är antagligen det bästa som år 2013 kommer att bjuda på.


No comments: