Friday, February 14, 2020

sportlov

vi brukade ta färjan från Limhamn till Dragör. mina föräldrar, mina två syskon och jag. pappa körde Volvon och var lätt stressad.
det var fredag. det var idag. fast längesen. en låda på biltaket med skidorna i,
efter färjan körde vi till Rödby och nästa färja, till Puttgarden. Sen Hamburg. Mamma läste kartan. Vi hamnade fel ibland.
"nu ska jag köra som tyskarna", sa pappa en gång på autobahn, gasade och körde över en spärrlinje. Då kom några civila snutar i en skåpbil och var stränga och gav oss böter.
Vi kom oftast i god tid till biltågsstationen i Hamburg. Lite ensligt, lite trist. Men snart dök de andra tandläkarungarna upp, roligast var det alltid att träffa Annika och Jesper, men det fanns andra, Patricia under några år, hon fick en tonåring att känna speciellt.
vi brukade köpa några bruna flasköl i den lilla baren i den lilla stationen.
sen körd fäderna upp bilarna på tåget. sen fick vi vår liggkupe'. den årliga proceduren att lufta filtarna (som får mej att tänka på leken visa snorrarna, men det är en annan historia) för att man visste aldrig vem som hade legat i dem.
sen brukade vi ungdomar hitta en tom kupe' där vi drack några öl och pratade om Pink Floyd och spelade Skitgubbe. Detta var mitt paradis.
framme på morgonen. ibland snökedjor. susa ner på skidor. vid sidan av någon man trivdes med i liften. kvällarna. bastu. ett piano på ett hotell där vi fick liksom ett eget fritidsrum.
detta pågick i ca tio år. för några år sedan började vi åka till Orsa. Men det är på uppehåll nu, jag saknar det. Vinden och farten, tårarna i ansiktet. Fast bastu kan jag bada.


No comments: