Wednesday, December 30, 2009

Bäst av 00-talet

Vi kände ju varandra något. Hade stött på varandra i olika sammanhang med viss kulturell prägel.
Jag hade läst dikter på en dansbana när det var Gaffa-festival. Vi hade ätit en julmiddag betald av Tidskriftsverkstaden. Och en efterfest på Per Albin Hanssons väg dagen innan nyårsafton för kanske tolv år sen.

Jag var fattig. Jag hade nyligen gett ut min andra bok. Det var åttonde eller nionde december 1999. Förmiddag. Jag gick upp på Tidskriftsverkstaden för att kopiera papper. Jag hade kanske en dator, ingen skrivare, inget internet. Jag skulle skicka texter till Kvällspostens kultursida och någon mer tidning. Anders sa att det skulle vara fest på kvällen. Gratis vin och ost.

Det blev som ofta, fast utan cykeln som var trasig. Jag traskade omkring, bibblan och dagstidningar, letade recensioner manuellt, kunde inte göra det på nätet då. Och en tur i parken. Kanske en sväng på Melkis på Södra Förstadsgatan för att läsa Arbetet, spana efter Bosse Larsson och dricka en eller två billiga öl. Lasse Söderberg åt lunch där någon gång.
Sen Bullen där jag kunde krita. Och nu lyssnar jag på Thåströms samlingsskiva, läser om när han under några dagar skrev låtar i Oves lägenhet på Skolgatan. Jag brukade träffa Ove vid den här tiden. Eftermiddagar på Bullen. En gång var John Holm med, han åt lax och köpte min första bok.

Slut på Happy hour på Bullen. Jag tog mej upp till Tidskriftsverkstaden igen, ovanför Victoria, fönsterna var öppna, det var fest. Jag hade ett blandband som vi lyssnade på. Johanna skjutsade mej på sin cykel sen, till Ystadsgatan i Svinaryssland. December för tio år sen.

Den tjugosjätte maj har vi varit gifta i tio år. Vi kom hem från Köpenhamn igår. Vi drack öl på Hvide Lamm, hade solen i ansiktet vid Söerne, åt indiskt på Istedgade, satt på Skammekroen sen innan vi somnade på hotellet. Tio år och vi förvånar kanske inte varandra så ofta, men ibland. Men vi pratar om nya saker och om nya planer. Men vi har kul i vardagen. Det duger ganska bra.


2 comments:

Magnus said...

Varför?

jonas said...

Varför vad?
Vi hade tång i ansiktet för att det var roligt.