Friday, December 04, 2009

Hässleholmare blir historisk (får det handla om en annan gång)

Så blir det en mjukare morgon. Proclaimers, I´m on my way to what I want from this world. I fräsigt och ödmjukt tempo. När jag cyklar i det gråa, i det mjuka, i öronen sjunger dom från högländerna, jag gör mitt bästa, tacksamhet. Bomullen och möjligheterna rakt in i hela kroppen. Man får vara glad för vad gott man kan känna.

Allt är en fånig retorik, en fejkad omtanke, en högfärdig ovärdig elak och mycket medveten kvasiförståelse, en föraktfull aning om hur dumma dom egentligen är, det där "folket".
En osanning.
Man kan prata om schabloner om man erkänner dom som schabloner.

Jag kan känna avsky för politik på hög nivå, när alla jobbar inuti en tyst överenskommelse: det är inte på riktigt. När "verklighetens folk" blir ""verklighetens folk"".
Och alla karriärdrivna människor bakom som står bakom strategier, bakom fördomsfullt formulerade tal och debattinlägg.
Människorförakt. Bakom människorförakt.
Så är det inte alltid. Så kan det vara.

Man får vara glad att man får vara inuti Claes Hylingers böcker. Man får vara glad för att man tar sej den tiden. Man får vara glad för att det finns andra människor i vårt smala land som förstår att det är vi som alltid längst har varit ingenting och barbarerna, ödmjukheten att förstå att på vår korta tid rusande framåt måste ha missat en hel del bärighet på vägen. Ödmjukheten att förstå att vi vet väldigt lite. Vi kan inte sätta saker i tillräckliga perspektiv.
Och ändå står dom där och brölar.
Och ändå står du där och brölar.

Vi kan säga såhär: Vinet vi försöker göra i Gamla Svedala saknar många gånger själ, och kropp. En blaskig eftersmak efter blaskigheten.
Vi kan säga såhär: Vi hade några under på nittonhundratalet när vi hade råd med verklig solidaritet. Resten är ruttna lingon. Men några som fortfarande kan glimma.

2 comments:

Magnus said...

På den tunna röda linjen mellan uppgiven cynism och desperat hopp om folkets förmåga att störta det smart självgoda maktetablissemangets förljugna bild av verkligheten vandrar jag varje dag. Men varje försök till förändring verkar ofelbart leda till sin egen motsats. Varje från början renhjärtad lust till något slags evig sanning korrumperas av makt och rikedom. Inte många verkar slippa igenom nålsögat.
Det finns inte någon tänkt tanke stor nog att bygga dåliga mänskliga hierarkier kring. Inget som rättfärdigar en orättvis social ordning. Ändå fanns den finns den och fortsätter finnas som existerar det ett inbyggt behov av furstar och lakejer. Som i sagorna men i denna saga blöder människorna på riktigt. Och ingen vill egentligen rädda prinsessan och barnet om det inte finns en utfäst belöning att inkassera. Snälla säg att jag har fel.
Jag vill tillbringa min mesta tid i den vackra världen.
I den vackra världen som mest verkar finnas i min fantasi är vi alla underställda varandra i ett evigt tjänande där tjänandet är betalning nog. Kärlek. Mellan jämlika människor.
I den vackra världen är allting på riktigt och vinet smakar hav och himmel.
Bra nätter drömmer jag om den världen.
Då vaknar jag glad.

Windy said...

Bra skrivet som vanligt Jonte, och jag småmyser åt Magnus mening "I den vackra världen är allting på riktigt och vinet smakar hav och himmel".