Tuesday, December 15, 2009

Under floden under berget

Ibland tänker jag under denna höst som ska kallas vinter nu: Jag borde ligga som ett kolli. Jag borde vara djupt deprimerad och bara vara ledsen över att vara vid liv, att vara för trött för att ta mej av daga.
Men jag lever. Och jag lyckas se ljus, nästan överallt. Men det var längesen jag upplevde så många bakslag under så kort tid. Tack och lov mest ekonomiska.
Och ändå. Jag är tacksam. Jag är Jobs avlägsne urvattnade släkting. Jag är på väg någonstans bra. Och jag har det ganska hyggligt på färden.

Att inte vara perfekt men ständigt vara medveten om det och ständigt jobba för att göra så bra man kan med dom redskapen man blivit given. Och sno några nya på vägen.
Och ungefär detta att av var och en efter förmåga, till var och en efter behov.
Och ungefär så hade man kunnat leva om inte, missunsamhet, misstänksamhet. Något skadligt illasinnat virus eller ett moln av grå sörja eller en hal och djup brunn som vi egentligen lever i.

Jag förstår inte i ett land där det ofta ska vara så lagom balanserat. Varför man måste supa så förbannat vid visa givna traditioner. Jag förstår det så väl. Människor har blivit lealösa i beslutshjärnorna. Människor lever i ett land där det ofta ska vara så lagom balanserat. Någon gång måste vargen yla, och då i falsk kör.
Denna, på många håll, sorgliga orutin i sansat alkoholumgänge.

Min äldsta dotter Elsa har varit mycket på krogen sen hon var bara några dagar. Utan fulla föräldrar. Det finns ingen anledning för mej eller Johanna att tillåta berusade män att stå och drägla över henne bara för att hon är på krogen och söt.

Nu pratas det om att vuxna inte ska dricka under julhelgen. Detta för barnens skull.
Det skriks för mycket från nykterhetsrörelsen.
Det skriks för mycket från totalliberalerna.
Bara en stilla undran. Om ni firar jul med barn. Eller fira vad som helst. Om ni tillhör dom 90% som sägs kunna dricka kontrollerat utifrån era erfarenheter. Varför gör ni inte det. Var ärliga. Drick lite inte för stark glögg. Ta en paus. Drick någon inte alltför stark öl, eller julmust. Drick lite vatten då och då. Bit av två snapsar. Detta under ganska många timmar. Om ni nu kan dricka kontrollerat. Gör det då.
Så kan ni supa ja jävlar en annan gång. Utan barn.

Jag bevittnade mej själv och flera av mina vänner, hur vi också varit, under en resa från Landskrona via Lund, Malmö till Limhamn i lördags besjälade lucianatt. Det var solkigt mest.

13 comments:

Magnus said...

Visst är det fantastiskt att kunna känna glädje över de små tingen i livet.
De glädjor som inte med nödvändighet är sammankopplade med pengar eller materiell framgång.
Såhär i juletid kanske det är på sin plats att begrunda varför vi firar jul.
Till minnet av en man som sa att lyckan endast kunde nås genom att försaka jordisk rikedom.
Eller hellre kanske, dela med sig.
Fast jag tror inte att han menade fler klappar bara till den egna klanen.
Givmildhet kan vara så mycket.
Det är också ett leende på bussen till den där tanten som alltid sitter ensam.
Det är en öppen famn, att våga möta också det du inte redan känner, att våga utmana din rädsla för det okända.
Att se den du möter i ögonen.
Att säga ja och inte nej.
God Jul.

jonas said...

Så sant så sant. God jul på dej också.

svirr said...

Hur kommer det sig att nyktra alkoholister ofta blir sådana moralister? Som ska sätta sig till doms. Marcus Birro resonerar ungefär som du i sin blogg.

Barn mår dåligt av att befinna sig bland människor som missbrukar, eller dricker sig redlösa, men knappast av vuxna som dricker ett par snapsar till julmaten. Att vuxna ska sitta spiknyktra på julafton är ett uttryck för vettlös curlinguppfostran.

jonas said...

Då jag inte tagit del av din eventuella moralistundersökning, svirr, kan jag inte uttala mej om den.
Eftersom jag utgår ifrån att du kan läsa och förstå text så antar jag att du inte menar mej när du anklagar nyktra alkoholister för att vara moralister (för övrigt har jag aldrig kallat mej nykter alkoholist), eftersom jag i den text du kommenterar skriver att människor som kan kontrollera sitt drickande just kan dricka ett par snapsar. Jag skriver också att jag tycker att dom kan dricka glögg och öl. Vad jag tycker att människor ska undvika är råsupande.
Sen tycker jag att vuxna ska lära sej att dricka lagom mycket alkohol, gärna tillsammans med barn. När man når det stadiet att man skojar på ett överdrivet "busigt hjärtligt tokigt" sätt med barn, som man inte gör annars, då har man tappat omdömet. Barn upplever ofta detta som konstigt, vissa upplever det som obehagligt.
Jag läser tre bloggar, Marcus Birros är inte en av dom.

jonas said...

Det dricks alltid snaps när vår familj firar jul. Det går aldrig till några överdrifter. Och, nä, det är inte tråkigt.
Jag och min fru har större och mindre bjudningar ganska ofta, vi besöker andra. Alltid dricks det. Nästan alltid är barn inblandade. Mycket mycket sällan blir någon berusad på ett sätt som hör andra sorters tillställningar till.
Och, varför blir så många svenska män provocerade av att någon säger att man inte ska överkonsumera alkhol när barn är inblandade, jul, nyår, midsommar?

svirr said...

Du skriver bland annat: "Om ni nu kan dricka kontrollerat. Gör det då."

Det du antyder är att de 90% som tror sig och säger sig kunna dricka kontrollerat - inte gör det. Det är att moralisera, då det inte stämmer med verkligheten.

"Och, varför blir så många svenska män provocerade av att någon säger att man inte ska överkonsumera alkhol när barn är inblandade, jul, nyår, midsommar?"

Hör efter med dem. Jag tror du får svårt att hitta någon som sympatiserar med att man ska syssla med fylleslag i närvaro av barn.
Frågan handlar inte om att överkonsumera, det senaste budet är att vuxna ska fira helt vita jular för barnens skull. Det är präktigt, moraliserande och överbeskyddande.

jonas said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Jonas Bergh said...

Jag tog bort en längre kommentar eftersom jag inte orkar älta missförstånd.
Jag antyder ingenting.
Jag betackar mej för att få antydningar lagda i min mun.
Jag uppmanar dom som kan dricka kontrollerat att dricka kontrollerat.
För övrigt anser jag att vuxna människor bör ta vuxna beslut i möjligaste mån.

Magnus said...

Det är en mycket märklig paradox att den som anklagar någon annan för att vara insinuant och moraliserande kategorisk, så ofta faller på eget grepp.
Om du följer Jonas text med andra glasögon än de som bara ser "nyktra moraliserande alkoholister", ska du upptäcka att hans text faktiskt är nyanserad och inte gällt skrikande, lik din egen.
För övrigt vill jag bara påpeka att "fylleslag", sällan startar som sådana, utan urartar i en gradvis otäck utvecklingskurva.
Och givetvis upplever ingen berusad vuxen sig som deltagare i ett fylleslag, gränserna är flytande och alkoholen förrädiskt farlig för omdömet även i mindre doser.
Och varför kan det inte , bara ett år, få vara just barnens vita år, utan dessa dubbla budskap från vuxna som dig som bara dricker lagom.
Det är varken präktigt, moraliserande eller överbeskyddande att någon gång i världshistorien sätta barnen främst.
Jag tror faktiskt aldrig att det hänt...

svirr said...

Jonas: Låt se, du uppmanar folk som kan dricka kontrollerat att dricka kontrollerat... Det verkar ju rätt onödigt. Dessutom är det inte vad du skriver i din text.

Magnus: Du måste vara en ömhudad figur om du upplever det som att jag sysslar med "gällt skrikande". Folk med alkoholproblem får gärna hålla igen på drickandet för barnens skull, inte bara på julafton, men det ska inte ske utifrån en sekteristisk nykterhetsorganisations påbud och det ska inte ske utifrån svammel om att barn kan ta skada även om föräldrarna bara druckit en öl och ett par snapsar.

Tyvärr verkar du ha svalt betet helt och hållet när du skriver saker som att alkoholen är "förrädiskt farlig för omdömet även i mindre doser". Den typen av överdrivet paranoida, livrädda uttalanden ska inte styra gemene mans inställning till socialt drickande. Alkohol i lagom doser är ett njutningsmedel och barn mår inte dåligt av att se sina föräldrar och andra vuxna lätt berusade.

IOGT:s ogenomtänkta kampanj leder bara till skuldbeläggandet av människor som överhuvudtaget inte har några problem med sitt drickande. De som har alkoholproblem struntar givetvis i sådana kampanjer.

Magnus said...

"Barn mår inte dåligt av att se sina föräldrar och andra vuxna lätt berusade", hur vet du det?
På vilka grunder annat än eget tyckande vilar det resonemanget?
Tänk om de gör det.
Tänk om de lär sig att det är bara genom alkoholens välsignade närvaro som en god stämning kan uppbringas.
Tänk om det finns en annan verklighet dem aldrig kommer i kontakt med. Nämligen att det finns glädje, kreativitet och lust även utan alkohol.
Till yttermera visso är du högljudd och raljerande, och jag är stolt över min ömma hud.
Den går ibland under benämningen humanism och medkänsla.
Prova det nån gång.
Så tänker jag inte utnyttja Jonas blogg för mer diskussion som aldrig lär komma till en gemensam punkt, tyvärr.
Med vänlig hälsning - "en ömhudad figur"

Herre Jösses said...

Detta kommer du aldrig att förstå: Du kan inte bestämma i din hjärna vad jag menar, och sedan oförtrutet bulta huvudet mot väggen, vägra att öppna upp en minsta minsta springa i ditt huvud för att se med andra ögon, att försöka förstå. Du vet ju redan hur det är. Har jag gått och lagt mej så har jag gått och lagt mej.

Konstruktiv diskussion, att komma vidare.
Detta är ingen del av någon tidnings internetdebatt där alla halta tjurar stångas på sin egen snåriga stig. Där ingen orkar lyssna och tänka, där ingen litar på någon annan.

"Drick lite inte för stark glögg. Ta en paus. Drick någon inte alltför stark öl, eller julmust. Drick lite vatten då och då. Bit av två snapsar. Detta under ganska många timmar. Om ni nu kan dricka kontrollerat. Gör det då."
Stick nu och missförstå något annat än denna ytterst lilla del av mitt fyraåriga bloggande.
Med detta menar jag: Jag strävar efter att människor ska se större världar än sin egen lilla trånga, möjligen tror jag för gott om mänskligheten. Antagligen.

svirr said...

Magnus: Det vet jag av egen erfarenhet. Jag har aldrig sett ett barn som verkat mått dåligt av att befinna sig bland vuxna som dricker lite vin till maten. Dessutom kan och bör man inte skydda barn från allt eventuellt farligt som finns, de blir då värnlösa som vuxna, ungefär som du verkar vara. Allt är farligt och ajabaja och bör undvikas och bäddas in i bomull.

Jonas/Herre Jösses: Det är nog inte jag som missförstår, snarare du som inte vet vad du tycker och efterhandskonstruerar. Återigen: varför så moraliserande?