Saturday, December 02, 2006

I Landskrona är det toppen tycker jag.

Om man vill höra ett mycket bra radioprogram om LA, gjort av Roger Wilson, om man vill höra mej och Ivan (General Knas från Svenska Akademien, några snusbönner ute från bystan nånstans), Jesper Svenbro (från den andra Svenska Akademien, men Jesper håller snusbonnefanan högt) och några andra, så kan man gå in på www.sr.se, in på P1 (givetvis), sen Kulturradion (tror jag) och serien Hemkomster, del tre. Då får ni veta lite om staden i vinden.

Låten som spelas i början, Leva loppan i Landskrona sjungs av Anki Nilsson, hon sjöng även på min brors bröllop, fast andra sånger.

Och glöm inte att läsa inlägget under detta, viktig information om min relation till Björn Afzelius, något för alla att ta lärdom av. Kära barn, jag vill bara ert eget bästa.

7 comments:

Kuffen said...

Det var väldigt vilken stark betoning det är på Björn Afzelius här. Men inte mig emot, den mannen borde ha varit en förebild för väldigt många. Själv upptäckte jag honom när jag var 13, då jag som tidigare nämnts sjöng Europa och Ikaros ihop med honom.

l.t. fisk said...

Jag gick och spelade el-orgel för Anki.

Jonas Bergh said...

Jag har lyssnat på gamla band, samt fått en DVD med ANC-galan. Så det blev lite Björn då.
Samtidigt är det roligt att skriva om någon som i flera kretsar har en viss töntstämpel. Jag vill att man se lite mer, höra lite mer.
Jag gillar absolut inte allt han gjort, men det jag tycker om tycker jag mycket om, engagemanget.

Anonymous said...

Jag var 10 år när ANC-galan hölls så jag har ingen relation till den tiden, men när man hör Björn spela så inser man hur fenomenal han var på att komponera starka melodier och författa ärliga texter. Björn har en direkthet i sitt tilltal som jag har svårt att finna bland hans generationskamrater.

Anonymous said...

Jag som hade hoppats på att få höra lite om hur Landskronaborna idag resonerar. I programmet var det ju mest romantiskt lagda exil-landskroniter som uttalade sig. Inget fel i det men ändå...

Jonas Bergh said...

Jag håller inte med riktigt. Torkild och Niklas Karlsson är väl inte exillandskroniter. Själv befinner jag mej i stan cirka femtio dagar och nätter i staden (kanske inte femtio nätter, tjugofem), eftersom jag har kolonistuga där. Men visst, jag är inte skriven i Landskrona, och jag befinner mej oftare på annan ort.
Ivan bor både i Stockholm och Stockamöllan (fast det tillhör kanske Svalöv) vad jag har hört.
Hon som jobbade i Landskrona på kvällarna bor/hade bott i stan i hela sitt liv.
Jesper Svenbro och Roger har inte bott där på länge.
Själv bodde jag senast i Landskrona mellan 04-05. Har bott över tjugo av mina trettiosju år i LA.
Men visst, man kan alltid prata med andra. Det är sant.
Men jag tyckte att det var ett fint program ändå. P1 är P1, i en annan kanal hade det låtit annorlunda, bättre eller sämre är svårt att veta.

Anonymous said...

Jo jag håller med, det var ett fint och nostalgiskt program. Tydligen inte bara exil-mäniskor, fick den känslan bara...