Sunday, January 25, 2009

Du fick en stekt sparv influgen i munnen

Elsa fyllde sex år förra torsdagen. Hon är klok och underbar, och fullständtigt ... förbannat jobbig emellanåt. Som människor är.
Anna fyller två i juni och ser ut som en trollunge. Hon är antingen glad och busig eller fullständigt förbannad.
Det är vackert att se sina barn leka tillsammans, trots åldersskillnaden, se hur dom innerligt tycker om varandra.

Ibland, i mörkare stunder, vet jag inte vad jag vill. Eller ... jag vill ingenting just då, allt är tomhet.
Nu blir jag tokig, dom spelar Skånske Elias, som tydligen vunnit någon tevetalangjakt, på radion, vedervärdigt. Präktiga smågossar som gör buskis på skånska, och Bert kammar väl in stålarna, antar jag.

Obama? Vad ska man säga? Det är kanske ett bevis på att slaveriet för svarta håller på att avskaffas i frihetens rike.
USA är så mycket mer än dom flesta tror. Det är inte så många (om någon) som besökt flera orter i alla stater (absolut inte jag). USA är inte bara så som det ser ut i alla kriminalserier, eller komediserier som My name is Earl. Men det är också (om än dramatiserat och därmed uppskruvat) USA. Landet fascinerar mej, men jag räds. Det är ju så mycket. Det är kontrollmänniskan i mej. Nej. Det är den människan som vill ha alla köttslamsorna fastklistrade på benen innan han uttalar sej.
Jag är inte färdig med Sverige, knappt med Skåne. Jag har så mycket kvar i Spanien och Portugal att ta reda på och lära mej. Jag hinner inte.

Jag hinner inte. Människan är förändringsbar. Men i den moderna tiden, jag hinner inte.
Jag har två barn, ett jobb med mycket låg timlön. Jag har en fru. Jag har intressen som tar tid. Tid ja, tider på dagis, tider på cirkusskolan, tider för måltider, tider för barnkalas, släktkalas, andra kalas. Läkarbesök, vård av sjukt barn. Jag är inte gjord för ett schemlagt liv, men ändå är jag det.

”Men vem är jag att ställa mej bredvid? Vem är jag att blunda för en strid? Vem är jag att överlåta framtiden åt dom som strävar bakåt?”
”Jag är här, jag ser ju mina barn. Dom är här, dom litar på sin far. Jag är här, det är nu jag har min tid, det är nu jag måste bygga deras framtid. Ännu är jag stark! Ännu står jag mitt i livet.
Ännu finns det dom jag älskar! Jag ska slåss för dom så länge jag finns till!”
Ur Björn Afzelius Hiroshima.

Jag vill åka till Ryssland. Högerliberala ledarskribenter vill inte ha gas från Ryssland. Kärnkraft. Förvaring. Följderna. Framtida generationer. Vem fan bryr sej.
Jag vill åka till Ryssland. Jag vill se detta land som jag bara känner genom böckerna, jag vill sitta och titta. Jag vill veta hur det verkligen är. Jag vill prata, kunna språket. Jag vill läsa deras tidningar. Jag vill veta mer än vad dom pseudofria svenska tidningarna rapporterar.
Jag kommer antagligen att hamna i Kroatien. Om jag inte hamnar hos Björn Afzelius, vi hade kunnat ha det intressant där, i Helvetet.

Jag simmade tusen meter på Kockums i fredags, det var första gången på länge. Jag blir röd i ögonen av klor. Röd i ansiktet av bastun där jag firade med en lättöl. Jag fick ont i nacken. Men det var så skönt att vara tillbaka. Jag har simmat på Kockums sen 1994, förra året blev det inget eftersom badsistuationen såg ut som den gjorde i Malmö.
Det är blir en rad av konsekvenser efter hur man handlar. Mer motion betyder mer bra uträttat arbete, ett större välbefinnande.

Sverigepucko”demokraterna” har polisanmält Mikael Wiehe angående hans israeliska motstånd vad det gäller tennismatcher. Det finns inga gränser för idioterna i det partiet, det finns ingen riktig tankeverksamhet, om man bortser från den opportuna populismen. Sd brukar prata om bristen på demokrati i Sverige, kvasimartyrerna försöker vinna röster på att få sej själva att verka ovälkomna i den politiska debatten. Men när Mikael Wiehe uttalar sej ... då ska han in i finkan. Man får inte säga vad som helst.
Vad vet sd-anhängarna om Israel-Palestinakonflikten?
Jag tycker inte att man ska stoppa matchen. Jag tycker att man ska göra en laglig och fredlig demonstration. Jag tycker att man ska hålla våldspacket (från alla håll) borta.
Jag tycker att man ska diskutera vettigt med kunskap. Hör ni det sd!? Kunskap! Jag berättar gärna det igen, när en av dom folkvalda sd-snubbarna ringde upp en journalist för att fråga vad man egentligen gör i kommunfullmäktige, vad det är. God natt yxskaft.

Vi måste komma ihåg det: ”Folkets kamp är folkets hopp”, vi bortskämda snorungar i alla åldrar.

Ut ur mörkret. ”... att du också hoppas på en morgondag.” Ulf Lundells gömda låt. ”... den här världen ömsar skinn igen.” ”... innan en dröm ens är drömd är den såld nu.” ”... varje dag skakar av barbari och våld nu.” ”... kanske levde vi på drömmen om godhet och fred.”
Den vassa eggen, Evangeline och Xavante. Vissa stunder känns det som att det är det enda du behöver äga för att försöka förstå livet. ”... och jag är så glad att du är här vid min sida, min vän.”
Kalla mej naiv, jag tål det. Men berätta varför.

13 comments:

Michael Karnerfors said...

Jag vill åka till Ryssland. Högerliberala ledarskribenter vill inte ha gas från Ryssland. Kärnkraft. Förvaring. Följderna. Framtida generationer. Vem fan bryr sej.

Betydligt fler än du uppenbarligen tror.

/Micke, medlem i nätverket
Nuclear Power Yes Please

jonas said...

Vem fan bryr sej handlade om vad dom/ni kärnkraftsförespråkare inte gör. Det tycker jag att du borde ha förstått. Men du bryr dej tydligen inte om att läsa ordentligt och fundera.
För att förtydliga, jag pratar alltså om radioaktivt kärnkraftsavfall som kommande generationer kan få lida av. Men elmissbrukarna skiter ju i sånt.

Magnus J said...

Jag gillar att du häver dig upp ovanför geggan med hjälp av svensk populärkultur. Wiehe, Afzelius och Lundell: herrar det sällan hänvisas till på landets kultursidor eller i de intelektuella samtalen.

Michael Karnerfors said...

För att förtydliga, jag pratar alltså om radioaktivt kärnkraftsavfall som kommande generationer kan få lida av. Men elmissbrukarna skiter ju i sånt.

[IRONI]

Javisst... och ni kärnkraftsmotståndare mördar hundvalpar och har sex med småbarn.

[/IRONI]

Nähe, var inte det heller sant?! Tänka sig... Eftersom du satt ribban och börjat slänga lögnaktiga förolämpningar omklring dig tänkte jag att det var OK att hänga på.


Låt oss strunta i de rena fantasierna ett ögonblick då och se till verkligheten: som kärnkraftsvän håller jag självklart koll på avfallfrågan, något som du som kärnkraftsmotståndare inte gör därför att det ligger inte i ditt intresse att se en lösning. Men en lösning finns... en som garanterar att ingen skall behöva skänka en tanke åt avfallet utan kan leva vidare säkert och i trygghet. Metoden kallas KBS-3 och bevisas helt säker av Moder Natur och Fader Fysik.

Läs på och tänk till... därför att de argument som du en gång bildade din åsikt om kärnkraft ifrån gäller inte längre.

jonas said...

Jag är inte kärnkraftsmotståndare, och dom lögnaktiga förolämpningar ligger nog i herr Betraktarens egna ögon.
Jag är mot utbyggnad av kärnkraften, precis som jag är mot vattenkraftsförstörandet av älvar jag aldrig sett. Jag är för ett mer sparsamt elutnytjande. Jag är för ärlighet och att tala klarspråk, på alla plan. Att reflektera.
Jag pratade om Ryssland och naturgas. Sverige är ett land mer eller mindre styrt av USA, det innebär inte att jag är USA-hatare.
Vi använder på tok för mycket el i det här landet, i hela västvärlden.
Jag pratade om att svensk media, särskilt den högerliberala, eller fria liberala, whatever, framställer landet som ett Helvete. Samma människor som talar för "demokrati" och fri företagsamhet, vill strypa ett land som "äntligen" fått just det. Och allt detta utan att riktigt känna till landet.
Jag ska fortsätta suga åt mej kunskap, objektivt.

Michael Karnerfors said...

Jag är inte kärnkraftsmotståndare, och dom lögnaktiga förolämpningar ligger nog i herr Betraktarens egna ögon.

Oh really?! Låt oss ta det igen:

För att förtydliga, jag pratar alltså om radioaktivt kärnkraftsavfall som kommande generationer kan få lida av. Men elmissbrukarna skiter ju i sånt.

Ok... så det du säger här är alltså inte en antydan att kärnkraftsförespräkare "missbrukar" el; inte att detta är något som framtida generationer kommer att lida av och du säger inte att folk skiter i detta?

Eh... knappast trovärdigt att försöka förneka att det var frågan om rena förolämpningar. Att slänga ur sig ogrundade förklemande påståenden är förölämpande även objektivt sett.

Jag är för ärlighet och att tala klarspråk, på alla plan. Att reflektera.

Är du? Så du menar att denna din åsikt står under konstant revision? att du ofta tänker "Hm.... stämmer detta verkligen? Vad var anledningarna nu igen... gäller de fortfarande?". Eller bestämde du dig för länge sedan att elanvändning är dåligt och sedan har du fortsatt i det spåret?

Vi använder på tok för mycket el i det här landet, i hela västvärlden.

Nu börjar vi skymta pudelns kärna... låt oss koncentera på den här punkten:

Utmanande fråga: vad är dina argument för att vi "använder för mycket el"?

Jag ska fortsätta suga åt mej kunskap, objektivt.

Really?! Så då har du läst på om exempelvis KBS-3 som jag just länkade till?

Windy said...

@Michael K: Du har en raljerande ton som är ganska tröttsam. Något att tänka på kanske?

Michael Karnerfors said...

Windy, du postade ett meningslöst inlägg som inte hade med sakfrågan att göra. Något att inte bara tänka på utan göra något åt. Och inte bara "kanske".

jonas said...

Ge dej nu. Jag skrev inte ett inlägg om kärnkraft, det var en liten del av inlägget. Du kanske borde läsa hela.
Det finns inom den seriösa litteraturen ett sätt att lägga ut, låt oss säga pusselbitar, för att få fram en mening som är större en dom enskilda delarna. Det finns mellanrum mellan raderna, det är meningen att man ska fundera där, kanske se ett större perspektiv.
Min bloggtext är ingen högstående litterär text, men den följer detta ovannämnda mönster.
Men om man är en sur gubbe utan självdistans, som du oavsett ålder i mina ögon verkar vara, som bara koncentrerar sej på en fråga, så missar man mycket.
Att fortsätta suga in kunskaper kan handla om mer än kärnkraft. Jag suger åt mej kunskap om många saker, objektivt, sen funderar jag och behandlar det. Behöver jag skriva tydligare?
Det här kan jag lära dej (objektivt), till exempel, att under åttiotalet och vidare framåt pratades det om hur hemskt det var med den sovjetiska elitismen, enkelspårigheten att sätta unga människor i specialklasser. Detta sker i USA, Sverige, England med flera västländer. Och det förespråkas än mer idag, av moderater och folkpartister om förbud förbud förbud av olika slag, bland annat inom skolvärlden. Det pratas också om införande av elitklasser i kommunala skolor, på vissa håll har det redan införts. Jag säger inte att det är fel, jag är inte tillräckligt objektivt insatt (sug på den), men det är frapperande hur rätt ganska lika saker är i väst, som är fel när det görs i öst.
I hyggedanmark har man mest förbud i världen, Sverige vill tydligen ta tillbaka den titlen med den borgerliga regeringen. Danmark är ett NATO-land, vilket Sverige i princip också är, vår neutralitet till trots. Och en av få riktigt liberala politiska ställningstaganden (förutom, mer frihet för dom rika och redan fria) är den gällande vapenexport. Ett arv i rakt nedstigande led från sossarna.
Det är politik inblandat i allting, som gasledningen från Ryssland. Det handlar om ekonomisk framgångskåthet, och olika slag av historia.

Michael Karnerfors said...

Men om man är en sur gubbe utan självdistans, som du oavsett ålder i mina ögon verkar vara

Du är inte lite oförskämd du...

...som bara koncentrerar sej på en fråga, så missar man mycket.

Om detaljerna är fel, då kan även helheten bli lidande. Ja jag satte fingret på en sak, och denna enda ska kanske inte är tillräckligt viktigt stödben för att rasera hela ditt resonemang. Men om detta fortgår och du aldrig bryr dig om detaljerna... då är till slut helheten baserat på ett enda stort moln av falsarier.

Det finns aldrig skäl som är godtagbara för att vara slö och slapp i sin argumentation och slänga med saker bara för att det gör att helheten låter bra. Men det är vad du gjort här.

jonas said...

Är du bara obstinat, jag tror inte det, du vill bara inte förstå. Du vill alltid bara ha rätt. Det finns flera sätt, och flera människor, som kan ha rätt. Om det nu är så viktigt.
Vilken detalj i huvudtexten är det jag har missat? Och frågan om oförskämdhet kan ju den som sitter i det trasiga glashuset fundera på.
Det är just sådana svar som sura gubbar använder.
Detta är min blogg, du har all rätt att läsa den och kommentera, men jag svarar precis hur jag vill. Och, tro mej, jag kan vara riktigt oförskämd. Men jag har varken tid eller lust att vara det mot dej.
Förlåt om jag har skadat ditt känsliga ego och din stora kunskap.

Michael Karnerfors said...

Du får gärna peka på var jag har varit oförskämd. Om det finns skäl att betrakta det som obefogat personangrepp är jag mer än beredd att be om ursäkt för det.

Så... vart var jag oförskämd mot dig?

Thomas H Johnsson said...

Dessa män...

T.