Thursday, March 17, 2011

Efter honom, syndafloden ...

... får mej att tänka på Slas. Han levde också i en legendarisk och mytomspunnen generation av konstnärer, författare och diktare. Dom som åkte till Paris. Dom som hängde på Den Gyldene Freden och andra klassiska vattenhål. Dom som hjälpte varandra och stjälpte varandra.
Och ändå var ju Slas, vad jag förstår, en enstöring på många sätt.
Det finns alltid något bakom myterna.
Slas har skrivit Efter oss syndafloden. En självbiografisk bok om åren i Paris på femtiotalet. Den har vissa likheter med romanen Rosine som kom i början av nittiotalet (tror jag). Men är en helt egen bok.

Efter honom, syndafloden är Per Planhammars roman om Jack Kerouac som ju också var en enstöring som tillhörde, enligt legenden, ett stort partajande och vilt gäng. Den får idag mycket fina recensioner. Det gör mej glad. Jag hoppas att det gör att Per Planhammar säljer många böcker, det är han värd. Jag har inga siffror på hans försäljning men jag inbillar mej att dom inte ligger i paritet med kvaliteten på hans romaner. Jag har läst dom flesta.
Jag kan inte säga att jag känner Per Planhammar, men vi har träffats och pratat. Han har recenserat några av mina böcker i GP. Jag har följt honom sen han debuterade, kanske 1989. Jag har läst honom i Den Blinde Argus. Jag känner en hel del författare som han känner. Vi som inte är stora känner till andra som inte är stora, ibland.
Per Planhammar har översatt Allen Ginsbergs Howl, Kerouacs Järnvägen jorden och Carolyn Cassadys Off the road. Han och Gunnar Harding var redaktörer för antologin BEAT.
Vad jag vet tycker han om Ulf Lundell och Hammarby.

Nåväl, Dan Hylander följde mej genom, mellan- och högstadiet, början på gymnasiet, som en viktig pusselbit i mitt livspussel som skevade till sej efterhand. När pusslet blev riktigt skevt fick han inte plats. Men han har ju alltid funnits, om än i skymundan.
Nu finns Spotify. Nu finns Dannes första platta på sjutton år. Tja, som en gammal vän på besök, småtrevligt, men dom där riktigt brinnande sakerna kan vi inte prata om längre.

7 comments:

Tommy Enström said...

Kerouacs "Järnvägen Jorden" bläddrade jag i förra veckan. Ska läsa den vid tillfälle.
Per Planhammar ska jag också läsa mer av. Ja, det finns mycket.

MagnusJ said...

Magnus Eriksson skrev mycket fint om Planhammars bok i dagens Göteborgs-Posten. En helt annan ton än Jesper Högströms i Expressen.

När jag läser recensionerna slås jag av vilket stort genomslag Kerouac haft. Ett genomslag som sträcker sig långt utanför bokens pärmar, ett nästan existentiellt genomslag. På läsare. Som till exempel Magnus Eriksson och Jesper Högström.
Där finns ett litterärt värde!

Tommy Enström said...

Det vore intressant att läsa Kerouacs noveller, och Planhammars bok. Jag läste också Kerouac i sena tonåren men sedan har det blivit ett långt uppehåll.
BEAT! är en bra antologi.

Magnus A said...

Får jag bjuda bloggförfattaren på Dan Hylanders lokala representation på "the Tivoli" den 8 april 2011?
Vänlig hälsning Magnus A

Jonas Bergh said...

Hopsan! Kanske det, jag kan inte svara på det nu, måste kolla upp barn och lite annat. Men tack för erbjudandet, jag återkommer.

Magnus A said...

Det hade varit trevligt!
Lägg ett svar på FB. Är det enklaste.

Jonas Bergh said...

Hej Magnus A.
Du är försvunnen på facebook. Så jag lämnar ett meddelande här och hoppas att du hittar det. Jag kan tyvärr inte på fredag. Jag har försökt fixa barnpassning till mina döttrar men bara lyckats halvt. Därför går det inte. Det är synd men förhoppningsvis går det fler tåg.