Saturday, March 05, 2011

För den händige

Det var på den tiden det. Jag slutade gymnasiet. Jag hoppade av lumpen. Jag hoppade av Lärarhögskolan i Jönköping.
Jag började jobba som lärarvikarie.
Jag hamnade i särklassen till slut. Jag hamnade på elevhem där barn och ungdomar bodde kortare och längre tider. Jag jobbade som elevassistent en termin i taget. Och på somrarna. Ibland pluggade jag.
Men tidigt på söndagsmorgonen när jag har lyssnat på Kalle Oldbys Country, så börjar Mifforadio. Mifforadio ... får gärna finnas, precis som Karlavagnen. Men jag klarar inte av för mycket prat i radioprogrammen. Jag måste koncentrera mej. Jag lyssnar hellre på Ivory tower med Van The Man.

Det att hitta sin egen röst. Det kan gälla skrivande. Det kan gälla vad som helst. Men det är förbannat viktigt. Like a bird on a wire. Det är svårt.

När ekonomin är krass, som den är titt som tätt. Skulle jag vilja gå in och jobba en termin som elevassistent åt barn med Downs syndrom. Åtta till två, en termin, ledig på loven. Det skulle göra alla gott.
Men det går inte till så enkelt som det gjorde för lite mer än tjugo år sen.

Galore Weekend är en stor och glansig och tunn tidning som kommer en gång i månaden, vare sej om man vill eller ej, om man bor i Malmös flådigare kvarter. Om tidningen fysiskt är tunn, så äär det ändå ingenting mot innehållet). Månadens nummer har temat: POOL. Det tipsas också om att den folkkäre vänsterrockaren Jerry Williams kommer till Malmö Arena, fast ordet vänster näms givetvis inte. Sen får vi lite reklam, man kan köpa ett bar Ray Ban-brillor för 1795:-. Man kan hyra stora festtält (kanske att ha vid poolpartyt som det skrivs om i redaktionell kort text.) Tältuthyrarens slogan är "Ge plats för fler", lustigt i en stadsdel där tio procent är Sverigedemokrater, i en stadsdel där väldigt få invandrare bor.
Sen får man läsa en kort artikel med tjusiga foton, skriven av Ina agency. Etnisk modernism, heter den och handlar om ett lyxhus på Ibiza.
En annons från Hulténs: "När stil och komfort spelar roll". Tygsoffor på en altan högt upp, blå himmel, blått hav.
"Bygg om nu - upp till 100 000:- i rotavdrag."
Vintips.

Sluta trumma, för fan! Det är vad Pange tänker i bastun i min kyrkliga simhallsroman. Den där snubben som alltid sitter och trummar på låren. Och så sugen han ser ut på att snacka, kanske över en öl.
Trumma, som när Panges yngsta dotter trummade med sina snabba fötter på golvetg. Då ville han bara sova. Nu saknar han det. Du är snart där med Håkan Hellström. Pange känner sin oro och längtan. "Vad är det för låt du lirar", säger han när han vänder sej uppåt i bastun.

6 comments:

Lisa Lundell said...

Haha, kyrklig simhallsroman låter fantastiskt.
Har läst om Karola i Vollsjö nu, tack för tipset. Gillade den mycket, för detaljerna, karaktärerna, livshistorierna, och språket och känslan i berättelsen.
Så, ser fram emot att läsa nästa nu, skriv på!

Jonas Bergh said...

Tack så mycket.

MagnusJ said...

Angående den krassa ekonomin för (flertalet) författare: en artikel författad av Unni Drougge
http://www.forfattarforbundet.se/sff/main.nsf/3/28D2A9A362DC7F9EC125784500388269

Anonymous said...

Hej!

Jävligt skön blogg, Jonas. Från hjärtat med sting. Mot det elitistiska etablissemanget, men också mot den mer demokratiska dumheten.

På Skurup folkhögskolas hemsida ser jag att du är en publicerad författare. Ser också att är från Landskrona (jag gick på högstadiet där, sedan Gullstrand) Nu undrar jag om jag hde fått skriva till dig för att få veta lite om din syn på vistelsen på Skurup. Hade du orkat med det hade jag varit väldigt tacksam. Jag skriver min mail här så kan du tänka på det. Jag tänker söka dit i år och samlar på mig information från bra källor. Det är fräckt av mig, så känn dig fri att be mig dra åt helvete. Sonny in our Hearts. Tune Out.

lukasernryd@hotmail.com.

Windy said...

Jag tror jag ska avsluta alla mina mail och kommentarer så.
Sonny in our Hearts. Tune Out.

Jonas Bergh said...

Det är ett bra slut.