Friday, March 04, 2011

Krig som karriär

Så har tidningen kommit.
Det är ett präktigt folk längdåkarna, dom är sura på han Petter men dom vågar inte ryta till. Experten Jonas Karlsson däremot, är förnärmad, sen tar han tillbaka lite.
Petter Northug tystade publiken och stannade till precis innan mållinjen. Roligt gjort tycker jag.
Men, fy fy, man ska vara snäll och sportslig (vad det nu är, får man inte skoja som sportslig?) och aldrig aldrig aldrig säga något illa om någon annan.
Herregud! Alla kan väl inte älska alla.

Tjugo över sex. Da Capo på P4, Sune Waldimirs orkester med en inspelning från 1933. Nu kommer en rökare från 1938.
Nu kommer Bessie Smith, det är riktiga grejor. Nobody knows you when you´re down and out.

Jag har svårt för DUKTIGA människor. Dom döljer nästan alltid något.

Jag har väldigt sällan tänkt: Men alla andra gör ju så, så då kan jag också göra det. Snarare tvärtom, till ondo ibland.
Jag minns när jag ansåg mej illa behandlad av någon amatörmässig lagledare i hockeylaget, jag gick därifrån. Jag var målvakt. Efter några veckor kom jag tillbaka som utespelare. Lagledaren borde ha ringt, han borde ha förstått att jag var elva eller tolv år. Känslig, besviken, ett barn.
När jag blev beordrad vapen första dagen i lumpen (jag hade naivt trott att jag kunde slippa, vara malaj) sa jag nej och åkte hem.
Jag säger till när jag tycker att något är fel.
Jag är absolut ingen hjälte. Jag är bara så trött på alla mesar som inte gör eller säger vad dom vill, jag blir inte klok på dom, kan inte lita på dom.

Såhär alltså: Soldater har alltid dött av sina allierades kulor eller bomber i större eller mindre utsträckning. Betyder det att: Jamen, så är det ju.
Inte i min värld. Gräv i skiten, ta reda på hur och varför, förändra, bli bättre.
Helst: spräng alla vapen.

Jan-Olof Bengtsson på Kvällspostens ledarsida skriver patetiskt om att vi ska lämna dom, av svenska kulor, stupade svenskarna ifred. "... stupade i fredens tjänst." Det krävs en mycket liten hjärna för att skriva sån smörja.
Krig är alltid krig. Låtsas inget annat.
I krig finns alltid mer eller mindre dolda ekonomiska agendor. Även för kvasipräktiga svenskar.
Det är givetvis synd om dom anhöriga, jag beklagar deras förluster djupt. Men att frivilligt ge sej av till ett krig är ett hån mot alla dom i alla länder som ville stanna hemma. Och det handlar inte om stolthet för sitt land, var har kommunikationen brustit: KRIG ÄR KRIG. Krig är aldrig fred.

8 comments:

MagnusJ said...

Bra och viktig text!

I den där lilla textglipan där du släpper in sveriges radio P4, så vill jag föra in ett reklambudskap. Det kommer nu: "Radioveteranen Lennart Wretlind har jobbat som musikjournalist i över 40 år och i bagaget har han många rockhistoriska intervjuer med legendariska artister. År 2010 sändes en första omgång intervjuer som finns tillgängliga på Sveriges Radios hemsida. Nu sänds ytterligare sex av de unika intervjuerna i Klingan i P2, med start söndag 6 mars kl.11.00.

6 mars - Jim Morrison & The Doors (1968)
13 mars - Patti Smith (1976)
20 mars - Ulf Lundell (1975)
27 mars - Ry Cooder (2005)
3 april - Frank Zappa (1968)
10 april - Kate & Anna McGarrigle (1977)

Jonas Bergh said...

Tack för tipset.

Daniel said...

Det hade varit roligt om han hade några tvivlare i publiken. Men alla visste att han skulle ta det, därför blev det lite löjligt när han satte fingret för munnen. På hemmaplan dessutom.

jonas said...

Jag kan också tycka att det är lite fånigt, det är reaktionerna från skidvärlden som förbluffar mej.

Jonas said...

Själva hyschningen var ju en passning till kanadensaren som gjorde likadant i ett tidigare lopp. Men det var ju att han stannade som gjorde många upprörda.

Daniel said...

Annars är ju uttalandet efter loppet också en klassiker redan nu; "- Carl Gustaf, hör du mig? Björn Borg, Ingemar Stenmark. You guys took a hell of a beat today." Hade han sagt Hellner och Södergren hade det varit begripligt. Nu är det bara ett konstigt uttalande.

Det där med att han stannade fattar inte jag heller riktigt. Man har sett det massor av gånger i till exempel friidrottssammanhang. Men längdskidåkning är kanske mer av en gentlemannasport. Vad vet jag.

Windy said...

Det citatet är nog en pastisch efter Bjørge Lilleliens klassiska referat från 1981.
"Der blåser han! Der blåser han! Norge har slått England 2-1 i fotball! Vi er best i verden! Vi er best i verden! Vi har slått England 2-1 i fotball! Det er aldeles utrolig! Vi har slått England! England, kjempers fødeland – Lord Nelson, Lord Beaverbrook, Sir Winston Churchill, Sir Anthony Eden, Clement Attlee, Henry Cooper, Lady Diana, vi har slått dem alle sammen, vi har slått dem alle sammen. Maggie Thatcher, can you hear me? Maggie Thatcher, jeg har et budskap til deg midt under valgkampen, jeg har et budskap til deg: Vi har slått England ut av verdensmesterskapet i fotball. Maggie Thatcher, som de sier på ditt språk i boksebarene rundt Madison Square Garden i New York: –Your boys took a hell of a beating! Your boys took a hell of a beating! Maggie Thatcher: Norge har slått England i fotball! Vi er best i verden!"
Norrmän är fan inte kloka.

Jonas Bergh said...

Och för mej är det mycket konstigt, det ligger inte i min natur att försvara norrmän och det norska.
Och andra sidan försvarar jag sällan norrsvenskarna heller, och dom är många.