Tuesday, September 24, 2013

En vit hund drömmer vid mina fötter. Hon heter Billie.
Vi hade en svart hund under mina tonår och framåt. Han hette Sebbe och dog samma år som jag debuterade med Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar
Vi låg många gånger på golvet, glodde sorgset ut mot havet med våra hundögon, kände oss sammansvetsade.
Han drömde om kaninerna, Sebbe. De som sprang zig-zag bland stenarna och enebuskarna vid det där huset på en kulle i Halland som jag berättar om ibland. 
Jag drömde om det där huset också.
Alltid denna förbannade jakt var min andra bok. Den första hade en lång titel och en lång tillkomst men var ganska kort till sidantalet (68 har jag för mej). 
Med Alltid denna förbannade jakt skulle jag och Maggan på GME-Förlag fortsätta baxa vår lilla snöboll stor innan den smälte. Större upplaga, flådigare omslag. 142 sidor!
Stora delar av boken utspelar sej i en påhittad variant av det där huset på kullen, trädgården, den stora hagen, den stora stenen, det stora havet.  
Jag har nästan glömt. Jag minns att Olle vaknar i en lastbilshytt. Jag minns att han får en puck i huvudet på isen utanför ett annat hus, i Borstahusen. Jag har för mej att de åker till Ven också. Att det är hittills enda gången jag skrivit om en bror.
Jag minns att jag skrev klart under sommaren när jag skulle fylla 30. Att jag för första gången kände mej som en riktig författare de sista veckorna. En lovande debutant som höll på att färdigställa den viktiga uppföljaren, infria förväntningarna.
Jag fick få men fina recensioner. Och ett stort pris från Sparbanskstiftelsen Skåne, 50 000:-.
Men boken var ganska ful och sålde sämre än den slutsålda debuten.

På väg till Charlotta Anderson befinner huvudpersonerna definitivt sej på Ven vid flera tillfällen. Den boken kan du få köpa för 215 kronor (då är frakten inräknad) och få någon av Alltid denna förbannade jakt, Och fortsätta vidare bort eller Så enkelt i solen på köpet (eller, om du inte har pengar: be ditt bibliotek, alla bibliotek, att köpa in På väg till Charlotta Anderson).  
Och du får en sång med Maria McKee, citerad i debutboken, som duger gott till alla bra böcker:


No comments: