Wednesday, December 21, 2005

Nördlistor: Igår träffade jag en av mina äldsta kompisar, Jonas Nordström. Vi började första klass tillsammans 1976, Borstahusskolan. Han bor i Glumslöv mellan Landskrona och Helsingborg, dataingenjör. Vi har aldrig tappat kontakten.
Vi skulle äta och dricka öl i Malmö. Först bestämde vi på Bullen men där var fullsatt, sen Möllan men dom har redan tagit julledigt, sen Plaka, julledigt igen. Den lille grekiske farbrorn har gett sej av. Så det blev Ölcaféet, som väl är som namnet, mer öl och café än restaurang, men det var billigt och gick an. Två flaskor lättöl kostade lika mycket som en pint Hof på fat. Fyrtio spänn. Jag fick stryk i dart, spelet taktik. Ända sen jag började kasta pil på Akropolis i Landskrona på åttiotalet har jag varit nöjd med min taktik, det har alltid varit tekniken som jävlats, och koncentrationen, och att alltid vara otränad. Storstryk som vanligt alltså.
Men nördlistor: Jonas Nordström gör varje år en lista över årets bästa låtar. Och han läser min blogg, men aldrig några kommentarer. Jag gör därför en lista och därmed är han skyldig mej en kommentar:

Thåströms platta har jag blivit förtjust i, och Pelle Ossler. Björns vänner har släppt en platta med tre jättebra och resten okej eller sådär låtar.Men dom som är jättebra är verkligen det. Pelle Ossler spelade på festivalen på Ven. "Hej, jag jobbar på ett bageri här i trakten", sa han. Det var mycket roligt tyckte jag. Det blåste och regnet kom och försvann hela tiden. Birgitta Stenberg, Alla vilda. Bodil Malmstens biografi kom kanske förra året. Barbro Hörberg Gamla älskade barn kom för tjugofem-trettior år sen. Kajsa och Malenas Historier från en väg kom för nästan tjugo år sen. Skåneboken kom i år och är väldigt vacker och inspirerande föär en skånsk före detta bonde. Jag har ett svagt minne av att jag såg Åsa och Gertrud på Malmöfestivalen, ett starkt minne, men jag minns inte om det var i år, men det var stundtals mycket bra. Jag har läst två recensioner av min senaste roman där recensenten hävdar att jag är den mest angelägne författaren i min generation, bra läsning! Jag somnar mest framför teven och är helt för nervös för att gå på bio, men tre onsdagar i rad hade jag och Johanna nån sorts biokväll när vi såg Lasermannen, det var bra. Inte lysande men bra. Annars håller jag fortfarande på att se klart gamla fall för Inspector Morse och Kojak. Spånt som jag spelade in inför flytten till Vollsjö för två och ett halvt år sen. Där bor vi inte längre. Jag brukar ha en vecka när jag lyssnar mycket på A song for Drella av Lou Reed och John Cale, gärna i freestylen utomlands, i år skedde det i Fuengirola i februari, tom inomhuspool på hotellet, mycket bra. Vår kolonistuga vid Citadellet i Landskrona bör också premieras. Slas för att han är Slas. Gangsters har jag inte läst än, det har varit sånt ståhej kring Klas Östergren, jag vill ha honom mer för mej själv.
Okej, Windy, take it away.

4 comments:

Anonymous said...

Crazy lista. Jaha, så var det min tur, årets 30 bästa låtar, enligt mig:

1. Thåström - Fanfanfan
2. Death Cab For Cutie - Soul Meets Body
3. Babyshambles - Fuck Forever
4. Thåström - Brev Till 10:e Våningen
5. Amerie - 1 Thing
6. The Legends - He Knows The Sun
7. Le Sport - Tell No One About Tonight
8. Jenny Wilson - Let My Shoes Lead Me Forward
9. El Perro Del Mar - God Knows (You Gotta Give to Get Back)
10. Robyn - Be Mine
11. CocoRosie - Noah's Ark
12. Franz Ferdinand - Do You Want To
13. Håkan Hellström - En midsommarnatts dröm
14. Montt Mardié - Highschool Drama
15. The Tough Alliance - Koka Kola Veins
16. Cat 5 - Sexy
17. Robbie Williams - Tripping
18. Gruff Rhys - Gwn Mi Wn
19. Kanye West feat Jamie Foxx - Gold Digger
20. Maria McKee - (You Don't Know) How Glad I Am
21. Embassy - Some Indulgence
22. The Magic Numbers - Hymn For Her
23. Cardigans - Don't Blame Your Daughter
24. Moneybrother - They're Building Walls Around Us
25. Irene - Baby I Love Your Way
26. Timbuktu - Alla vill till himmelen men ingen vill dö
27. Jack Johnson - Breakdown
28. Common - Chi-City
29. I'm From Barcelona - Treehouse
30. Johnny Boy - Fifteen Minutes

Jonas Bergh said...

Tack så mycket. Jag har lyssnat på Libertines, han Petes förra band, lånade på Limhamns bibliotek. Dom var bra. Och en stund på Babyshambles på Folk och Rock, verkade bra också.

Jonas Bergh said...

Just det. När jag flyttade till Malmö 1994 tog jag över Jenny WWWWilsons lägenhet på Brobygatan i Svinaryssland.

Jonas Bergh said...

En kväll spelade jag in Håkan Hellströms Ett kolikbarns bekännelser på band. Morgonen efter cyklade jag med min dotter till dagis. När jag lämnat henne cyklade jag längs havet ut mot industriområdet i Landskrona (vi bodde där då), så kom jag på att jag hade Håkans nya bandad, satte igång den och blev helt drabbad av dom första fyra låtarna. Solen sken kallt, havet var stilla och Håkan sjöng om mitt liv. Det var en mycket stark upplevelse.