Saturday, June 30, 2007

Huvudet i luften

Jag har inte läst lokaljournalistens blogg på länge. Den bitvisa självgodheten och slarvigheten gör mej inte alltid, men ganska ofta, irriterad. Jag har svårt för människor som säger att dom har högt i tak, men ständigt bevisar motsatsen.
Men nu läste jag när han skrev om lallare som inte kände igen sej i det våldsamma Landskrona, som hävdar att det våldsamma Landskrona inte finns. Jag vet inte vem dom lallarna är.
Själv känner jag igen mej på många sätt i Landskrona. Unga människor bråkar, söker bråk medan andra (oftast äldre) gnäller och gnäller, så har det alltid varit i Landskrona, OCH, för alla trånghuvuden, i andra städer också.

Sen skriver lokaljournalisten om dom lallare som han menar brister i respekt mot, rent utav hånar, brottsoffer, genom att berätta att dom aldrig har råkat ut för något i Landskrona, aldrig blivit misshandlade eller rånade, och därmed menar att inget händer.
Där menar kanske lokaljournalisten (om han läser min blogg, inte vet jag) mej. Och där är han fel på det. (Och, om han nu menar mej, förenkling förenkling förenkling. Viljan att inte vilja förstå vad han läser. Ointresset. Bara klappa sej själv på axeln och dräpa en kommentar som, som bäst, är tarvlig.)

Jag vill att dom "gamla" landskronaborna sansar sej när dom oftast främlingsfientligt ger sej på något som är ett ungdoms- och klassproblem, när dom tar till fegenkelheten och kallar det något annat.
Det händer skit i Landskrona. Något mer än riksgenomsnittet. Men så öppna ögonen då! Ni lever i Nordens största storstadsregion. Landskrona är inte en isolerad ö. Helsingborg och Malmö har lika hög eller högre brottslighet, välbeställda Lund något lägre.
Jag tycker att man ska ta krafttag (hur dom nu ska se ut) mot problemen i stan.
Jag är mycket medveten om problemen som finns.
Jag avskyr trångsynthet och viljan att göra något enkelt av något som är mycket komplext.

Hat föder hat. Och hönan föder ägget, eller tvärtom. Man vet inte vem som börjar. Jo, den som kom först. Ja, jag vet att ni tänker på indianerna. Men där har ni fel, det är en helt annan sak. Och när det diskuteras om aparta religioner (som vissa har mage att kalla Islam) så talas det förtvivlat tyst om kolonialismen som kramade trasan torr. Om oljan som sipprar in i era hus och bilar.

Men så är det ju. Latmaskar vill inte se större sammanhang.

Jag har fått på flabben i Landskrona flera gånger, blivit hotad ännu mer ofta. Som tonåring, tillhörande övre medelklassen, av arbetar- eller arbetslösaföräldrar-ungar med svenskt ursprung. Jag var halvkompis med turkar, greker och jugoslaver. Som vuxen har jag fått en flaska i huvudet av en väldresserad, väldressad, svensk kille i min ålder som tyckte att jag var ett svin för att jag gick åt vänster istället för höger.
I Malmö blev jag en gång knivrånad av en andra generationens invandrare.

Allt jag skriver som är något samhällspolitiskt om Landskrona handlar ofta om en enda stor gemensam sak, som kan sammanfattas:
Det är inte perfekt i LA.
Men det är inte perfekt någon annanstans heller.
Det är ofarligt för alla att gå ut tillsammans med andra på kvällen om man uppför sej väl. Om man gör det kommer man att märka det.
Störiga/bråkiga (några dessutom kriminella) ungdomar är ett problem, det ser möjligen annorlunda ut idag mot förr. Men det är inte hudfärgen som avgör.
Ja, det finns kulturkrockar, i Landskrona. OCH i Malmö, Helsingborg, Sverige, Världen.
Men kom ihåg det, även om man är ett träd eller ett dike, det är aldrig bara en som krockar.
Och kom ihåg det, att vad du än tycker, så förändras allt alltid.

I Perstorp och Bromölla har man stora problem, vad jag förstår, med både det ena och det andra.

Man kan alltid tända ännu ett värmeljus när det gamla brunnit ut, och vara glad för det nya.

11 comments:

Frank said...

Jag blir vansinnig varje gång jag läser lokaljournalistens blogg. Så enkelspårig, inskränkt, motsägelsefull och gnällig. 100 år i sinnet.

Anonymous said...

Jag läser inget som har HD som avsändare numera (möjligen då gratis på biblioteket). Har blivit som en princip för mig.

T.

l.t. fisk said...

Jag som inte läser HD eftersom jag inte har den och sällan kommer iväg till bibliotekets tidningshörnor, kan med berått mod skriva att jag förstår att det inte bara gäller lokaljournalisten, det här som Jonas skriver. Det handlar om alla oss (och nu menar jag de, men det låter så ruttet), som gör det lite för enkelt för sig i diskussionerna, som inte ser att så fort man kallar "dom" för "dom" så gör man sig skyldig till en förenkling som alla som upplevt att de blivit straffade för en sak som de inte gjort, men som man ändå klumpades ihop tillsammans med kan förstå innerst inne. Man vill inte klumpas ihop med något som man faktiskt inte varit med om att göra eller ställa till. Och blir man det ändå, då blir man också avigt inställd till den allmänhet, som givetvis inte heller är en allmänhet, som man tänker är de som klumpar ihop en med en massa annat och så är katt och råtta på svansen leken i full och olöslig gång.

l.t. fisk said...

Man ska kort sagt inte klumpa så förbannat!

Jonas said...

Men en del fotbollspoänger har han. Men det är tonen, gnällinställningen, som är så trist.
Inte klumpa, just det.
För övrigt tycker jag att HD är en tidning som alla andra. Bra delar och mindre bra. Jag vill inte klumpa ihop alla olika redaktioner.
Det lokaljournalisten skriver på bloggen är inte journalistik (det märks på icke korrläsandet och ickeredigeringen om inte annat) utan hans egna tankar och åsikter.

Anonymous said...

HD är en högertidning. Det har märkts tydligare de senaste åren.

T.

Jonas said...

HD:s ledarsida är höger, absolut. Men, tex, kulturredaktionen är ju inte politisk, även om den kritiserat Helsingborgs kulturpolitik. Landskrona Posten, uppfattar jag inte som politisk. Dock deras vinklingar ibland kanske gått borgerlighetens och SD:s vägar.
I söndags hade LP ett tema om saker som är bra med LA, det hedrar dom. Kanske hedrar det lite även dom människor som har efterlyst även positiva tongångar.

Anonymous said...

Vad fint av dom. Tänk vad goda saker tidningar kan göra. Vilket engagemang för en stad. Det är så mitt hjärta smälter. Jag är riktigt rörd.

T.

Anonymous said...

Jag och flera med mig gillar Mollers blogg!

Jonas said...

Vad roligt för er. Jag tycker också att den har sina kvaliteter ibland.
Vad jag stör mej på är en snål attidtyd. Men han får tycka/skriva vad han vill. Men när man ger sej ut i offentligheten så kan man bli ifrågasatt. Nog sagt om detta för min del, tror jag.

Robert said...

Lite märkligt är det, då han i det inlägget du nämner, verkar tycka att brottsoffer gladeligen får prata om all skit som dom blivit utsatta för, medan vi som inte råkat ut för något (grövre) brott bara ska tiga. Men du har helt rätt, det här är inte en perfekt värld. Och sätter man det som mål så kommer man bara att vara evigt besviken.