Friday, April 29, 2011

Gamla nyheter

Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar gavs ut 1998, min debutbok. Den sålde slut ganska fort, bibliotek och några bokhandlare. Jag sålde på uppläsningar. Jag sålde på krogen, hade alltid med några ex av den tunna boken. Ur hand till mun, rann det ner.

Och när jag tröttnade på misären hos Candy, Killor och Pange. När jag behövde skriva (med mina ögon sett) lustigt, lustfyllt, underhållande på ett annat sätt. Skrev jag deckarpastischer, antideckare kanske, för min egen skull. Dom tre MORD-historierna som utspelade sej i Borstahusen, Möllevången och Limhamn. Det är jag som skrivit, men en annan jag. Min stil, men annorlunda.

Redan 1999 pratade jag och Maggan på GME om att ge ut en andra upplaga av Jag kan lova ... men det blev aldrig av.
Ibland pratar jag med människor som lånat boken på bibblan, att den var viktig då, några timmar, att dom nu skulle vilja ha ett eget ex.
Men Jag kan lova ... är slut, jag har ett ex.

Jag tryckte in en förkortad version av Mord på Möllevången som bonusnovell i samlingen Till Killor with love. Jag tvekade länge. Egentligen passade den ju inte in. Det som avgjorde var att jag tyckte att det var en rolig historia, OCH, att samlingen skulle bli tjockare.
Mord i Borstahusen fanns i HD som följetong.
Mord i Limhamn är inte utgiven.
Men det är alltså en deckarroman i tre delar.

Och nu är det ganska säkert att både Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar och MORD kommer att ges ut under året. MORD kommer möjligen ges ut under pseudonym, men det är hemligt.

2 comments:

Anonymous said...

Jouis L'bergh?

Jonas Bergh said...

Det är redan mitt namn på den internationella marknaden.