Tuesday, April 12, 2011

Go!

Nu intervjuas Lars Yngve i Radio Malmöhus, dagens profil.
Jag gillar Lars Yngve och hans tidning Nya Upplagan. En eller två gånger har jag själv bidragit med texter i tidningen som kommer en gång i månaden. Över femtio nummer nu. Bono skriver, Noam Chomsky, Yoko Ono. Det är ganska tufft.

Sån där Spotify. Jag lyssnar på Stefan Sundström, Fem dagar i augusti, inte så dumt. Lite av det där avslappnade lugna stonessvänget som han gjorde så bra med Apache på Vitabergspredikan, för ett liv sedan.

Då, när vi flyttade till Vollsjö 2003 var det vår och jag hade gett ut tre korta romaner. Hade ett kontrakt på den tjocka Och fortsätta vidare bort med Wahlström & Widstrand. Och Elsa var några månader och huset var stort och trädgården ljuv i maj. Ån och pistolskotten och dansbands- och sextiotalsmusiken från galningarna som njöt vår och försommar med ett glas till, och ett till.
Vi gratisprenumererade på Ystads Allehanda. Lars Yngve skrev om musik och nöje. Han såg ut som Magnus Ugglas lillebror. Han skrev annorlunda nöjesjournalistik. Mycket jag. Vindlande, ibland var det svårt att hänga med i svängarna. Humor.

Jag tycker inte alltid om allt som står i Nya Upplagan. Men jag gillar satsningen. Det respektlösa. Jag gillar det mesta.
Det är där (och inte i kvälls- eller dagspressen) som jag läst intervjuer med Lloyd Cole och Chrissie Hynde när dom gav ut nya skivor. Men dom är ju föredettingar? So what, dom har fortfarande mycket att säga, på ett bra sätt. Sånt fattar Lars Yngve.

Och mitt i detta, vad ska jag säga om denna Reinfeldt. Han som säger att det är dom sjuka och arbetslösa, socialbidragstagarna, som är vinnarna när nu regeringen återigen ska sänka skatterna för dom som redan har fått skatterna sänkta.
Men jag förstår Reinfeldt. Eftersom all service i samhället försämras och blir dyrare i valfriheten måste ju folket (dom som räknas, dom två tredjedelar som har det bra) har högre lön för att inte gnälla häcken av sej. Och gnäller gör dom, eftersom folket blir dummare och dummare, eftersom lärdom är töntigt och fult, djupgående analys är nördigt, kultur och bildning är snobbigt och elitistiskt.
Och Reinfeldt är slug.
Som kyrkan förr.
Till slut har han en lätthanterlig pöbel, sänd dom några smulor och vita lögner till, kom och ät ur min hand.

3 comments:

Thomas H Johnsson said...

Du. Pibe.

Märkligt att Lars Yngve och Nya Upplagan hörs just idag - med tanke på att snackade om och berömde honom i går. Det är nog det med tiden igen ...

T.

Jonas Bergh said...

Jag tänkte på det när jag skrev.
Men det kanske var ett tecken för oss, att vi ska göra den här grejen, på vårt sätt.

Anonymous said...

Det tror jag med. På vårt sätt ...

T.