Sunday, June 19, 2011

Death is not the end, eller ...

Så dog då Clarence Clemons. Jag blev ledsen i morse när jag fick veta. Vad ska man säga. Sextionio år. Nu blir det nog inte något E Street Band mer.

Håkan Ahlström var en mycket bra musiker, sångare och låtskrivare i det lilla, spelade med Traste Lindéns kvintett. Han gjorde en soloskiva på nittiotalet som jag brukade lyssna på i hörlurarna man fick låna på gamla stadsbiblioteket i Malmö. Innan ombyggnaden. Där jag brukade sitta och läsa och skriva. Som jag gör nuförtiden också. Han dog 2004, han var född 1961.
Jag visste inte ens om det förrän några månader sen. Det stod väl inte så mycket om honom i tidningen.

Bibblan. I närheten av där Bo Widerberg spelade in Barnvagnen. Den där speciella scenen. Bo borde ha levt för evigt. Det gör han kanske också.

Och hela tiden tänker jag på Bornholm. Det är där Panges pappa ligger begravd i romanen som blir klar när den blir klar.
Jag vill åka dit på tisdag. Jag är tveksam till om jag har råd även om jag har fått ett stipendium. På tisdag alltså. Jag väntar på pengarna.

Det var ju 1985. Då när jag var hemma hos Håkan och han tog nog studenten och jag lånade hans Born in the USA och han lånade min Around the world in a day av Prince. Det var vid den här tiden på året alltså. Tjugosex år sen. Jag har fortfarande kvar hans skiva. Hans LP. Det var på den tiden, barn. Et bra byte, tycker jag.

Ulf Sturesson var också med i Traste Lindéns kvintett. Hans debutskiva från någon gång på nittiotalet är fantastiskt bra. Den handlar till stor del, om jag förstått rätt, om hans i förtid döda syster.

Och Andi, Andi Almqvist. Vilka fina sånger han skriver.

Ja, Clarence, vila i frid. Jag sörjer dej, såhär på avstånd. Men du fick i alla fall bli sextionio år. Det är inte alla förunnat i den här skitvärlden.

7 comments:

Anonymous said...

Jag sörjer Clarence Clemons. Hans saxofon är en tidsmaskin i vilken jag förs hem till barndomen igen. Han har blåst in mycket liv i mig genom åren. För det är jag honom evigt tacksam.

Jonas Bergh said...

Jag håller med.

Anonymous said...

http://hd.se/landskrona/2011/06/18/de-oppnar-butik-pa-ranarnas/

det finns människor
som andas humanism
på ett sätt som du
aldrig skulle drömma om
Torkild

Jonas Bergh said...

Jag blir konfys. Allt detta anonyma. Det är väl inte du, Torkild, som har skrivit detta. I så fall kan du dra lite längre upp där pepparn inte växer. Annars ... jo, så är det, det finns människor också.

Anonymous said...

oohh, vilket missförstånd. Det var verkligen inte underskriver med "Torkild", det var avslutningen,det var menat som en slags prosadikt, där det är människorna som vågar öppna en butik i stadens mest rånutsatta område, som är de riktiga humanisterna, något som folkpartister ofta hävdar att de är. "Du" i dikten är riktat till Torkild.

Jonas Bergh said...

Jag anade det. Det var inget missförstånd. Man ska förvilla ibland, tycker jag. Och det var bra skrivet.

Jonas Bergh said...
This comment has been removed by the author.