Friday, November 10, 2006

Snart lördag, en tidig godispåse till dom suktande

Jag läser tre böcker just nu, det brukar jag göra. En i badkaret, en i fåtöljen och på toaletten, och en som lite grädde på moset då och då, på krogen, vid skrivbordet när jag fastnar i mitt eget skrivande.

Truman Capote. Jag läste Frukost på Tiffanys när jag var mycket ung, gillade den. Läste den igen när jag var nästan trettio, gillade den. Men det är inte den jag läser i badet nu. Det är inte den som jag började läsa på dyra grekiska barer eller tavernor där dom hade alkoholfri öl att blanda med, men dom visste inte om det. Allt ska man behöva lära dom, alla. När jag satt med små grillspett (ja, souvlaki) på skraltiga stolar, jag och Truman.
Med kallt blod. Jag har kommit mer än halvvägs nu. Det är en jävligt bra bok. Som Lasermannen, man vet vad som ska hända, men är ändå fastnaglad. Kanske för att man vet. Jag var skeptisk inför båda böckerna, men böjer mej glatt.
Och Truman var först. Han var alldeles först. Många av dom utmärkta amerikanska deckarförfattarna har mycket att tacka honom för.

Claes Holmström. Vad gör han nuförtiden, varför hör han aldrig av sej? En av Sveriges roligaste författare. Och det kan vara svårt för mej att säga, om en som bara är tre år äldre, som slog igenom (Tredje stenen från solen) med den roligaste ungmanpådrift-romanen som någon svensk man har skrivit, i en tid när det var JAG som ville dit, när det var jag som ville synas och läsas och höras.
Startpistolen var lysande ofta.
Och nu läser jag Grand slam, har inte hunnit så långt, så ofta bajsar jag ändå inte. Det är alltså min toalettbok, som jag läser på Killarnas, som min dotter säger. Hon och Johanna går på tjejernas, där jag för övrigt får lov att bada (och läsa Capote).
Ja ja, han är inte helt klockren, Holmström, men ändå en fröjd att läsa.

Apropå inte helt klockren. Bernt Rosengren, Södertypen, är en fantastisk roman. Inte fantastiskt bra. Men fantastiskt läsvärd. Om en snubbe som är typograf på Aftonbladet. Hans tjej har dratt med sonen, hon flummar. Det är åttiotal, Palme blir mördad. Man käkar på en bosnisk krog, på SÖDER, för helvete! PÅ SÖDER. Man boxas givetvis, och det är en roman, men verkliga människor dyker upp, författaren själv, t ex, och Dieter Strand och Axel Liffner. Det är underhållande. Det är fackföreningsmöten och en gamängig präktighet som är fin att ta del av.

EN KILOMETER FRÅN STEHAG, 450 kvadratmeter.

Är det här jag ska sitta och glo på Waterboys DVD:n från -89, från MIlano. Rickard! Det året då jag bodde i Jönköping och du i Lund, och vi såg den fantastiska konserten en höstsöndag på Mejeriet. Den turnén, den typen av konsert.
Eller, vafan, jag kan ju ta dit Mike Scott så kan han bo i en skolsal och hålla konsert i en annan, så kan jag säga att det är nån sorts new-age-läger. Det köper han kanske. Jag vet inte. Men jag tycker mycket om Waterboys. Ringsjön kan man väl lära sej att gilla. Och från Stehag går tågen. Och Brutus Östling bor i närheten, jag har varit där, han har bokförlag, pool och husbil. Sånt som jag gillar.
Men det här blir det nog absolut inte. Men det är kul med drömmarna, och det kryper närmare.

13 comments:

Jonas Bergh said...

Det är en gammal skola alltså, Hassleskolan. Gamla skolor och stationer, det är grejor.

Daniel said...

Köp skolan, det ser ut som det är en busshållplats precis utanför!

Anonymous said...

Välkommen till den ljuva världen av True Crime-böcker, Jonas! Anna (givetvis) introducerade mig och nu är jag HELT fast. The stranger beside me av Ann Rule är en annan lysande bok i genren. Claes Holmström skådade jag senast hemma hos Sara Villius - men det var flera år sedan nu.

Anonymous said...

Vi har bott på landet en gång, det ger lite kassa vibbar att vara helt off. Men det är ju hyfsat nära till tåget. Jag har ångest för att min dotter ska bli en bussunge. Och jag har inget körkort. Dessutom är det alltid nåt skumt med billiga stora hus, en rutten råtta som sprider sej i betongen. Vi har inte tittat på det här huset, live alltså, kommer nog inte att göra det heller. Men när jag försöker göra en vid bild av mej själv på den här bloggen, så ingår den killen som kollar efter stora hus, som vill vara Basil, fast lite coolare.

True Crime, så heter det förstås. Jag vet inte om jag tillhör dom som eggas mer för att det är true, jag eggas mer av att det är Truman. Som Andy Warhol, som Beppe Wolgers, som att titta in i en värld i en tid som jag ibland vill leva i, femtiotalet.

Sara Villius minns jag från Skurup, hon hade skinn på näsan under den blyga ytan. Jag gillade henne. Är inte överdrivet förtjust i hennes välskrivna böcker dock, men det är inte för att dom är dåliga, mer för att jag gillar annat.

Anonymous said...

Alltså, man ska veta det, om att bo på vischan. Det kan vara ett underbart hus. Men man är synlig hela tiden. Man är verkligen synlig, betraktad, bedömd. Jag vet inte hur mogen för det igen jag är. Jag är ingen kuf, men man blir det lätt, på vischan. Och det är inte alltid så jävla kul. Sen är det lätt att tänka och säga: Jag sköter mitt, jag är mej själv, jag skiter i vad andra tycker.
I stan är det så, i hyfsat stora städer. På vischan är dt alldeles annorlunda. Det vet jag. Det får mej att tvivla. Jag vill att både jag och Johanna ska utropa: JA, detta är rätt!

Daniel said...

Ni borde kanske söka er längre norrut, till din frugas hemtrakter? Där finns många billiga hus, med möjligheter. Du ska få ett tips.

http://objects.bostad.dn.se/bostadsborsen/sok/results/object.asp?view=1&framed=true&service=hemnettogp&caller=main&objektid=3291141&area=13&kommun=105

Lång länk. Men väl värd att kolla upp.

Daniel said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Nej. INTE rätt. Du kommer inte klara det. tror jag. vad vet jag? inte det kanske men nä.. höll inte du precis på med en massa andra tankar, att ordna dom.. Tror inte man kan fly, bara för att ett snyggt, billigt hus med lagom frånvarande trevlia grannar dyker upp. inte du iallafall. inte du. inte nu. Jonas.

Anonymous said...

trevliga

Anonymous said...

Jag flyr aldrig. Jag har alltid massa tankar och möjliga projekt i mitt huvud. Vissa gör jag, andra inte. Vissa håller jag för mej själv, andra har vi gemensamt, jag och min fru. Men jag flyr aldrig.
Det är ett krux med att bo i Limhamn, vi kommer aldrig att få råd att bo i ett hus som vi vill bo i, det är så förbannat dyrt här. Vi har bott i hus, vi längtar efter det igen. Då måste man kolla andra möjligheter, det är inga hus som bara dyker upp, man söker efter något som passar ens syften.
Jag är inte en impulsiv människa vad det gäller viktiga saker, jo, men jag låter inte den delen styra.
Men jag flyr aldrig.

Anonymous said...

Brottslig drift, som Hitchcock byggde Compulsion på, är en annan (om än homofob) klassiker i genren True Crime. Den innehåller allt; Chicago, barnamord, unga judiska män med nietzcheanska övermänniskoideal (de går naturligtvis raskolnikovs öde till mötes, de också) och rättrådiga tjocka jurister. Meyer Levin heter författaren. Till min fasa brukar jag hitta den boken i bibliotekets "nu säljer vi skräpet som ingen lånar"-låda. Folk har helt enkelt ingen smak.
Och Holmström... Jag älskade ju Tredje stenen (till slut) och Startpistolen, men Grand Slam; vad fan? Jimmy Hjort har gjort sitt, m'kay, jag vill inte veta mer om honom. Jag vet nog vad han är för en typ ändå. Kanske hade jag settt med blidare ögon på Grand Slam om den handlat om bordtennis, gudarnas sport, men jag vet inte. Förresten trodde jag att jag såg Claes på Bröderna Olsson i januari, och jag tror fortfarande att det var han, men han sa att hette... Fredrik, typ. Så jag vet inte heller vad han gör. Det bekymrar mig.

Anonymous said...

Jag rättar mig själv här så att ingen cineast hinner före: Well, nu var det ju inte hitchcock som regisserade Compulsion men ändå. Hans film Repet sägs dock bygga på Leopold och Loeb-fallet hur som helst...

Jonas Bergh said...

Tack för tipset. Och jag är böjd att hålla med, jag har inte slutat bajsa, men det går lite trögt med Grand Slam. Hans tredje bästa bok, helt enkelt. Jag tycker nog att Startpistolen var bättre än Stenen ...