Tuesday, October 09, 2007

Kastade kastanjer överallt - femton

Elsa och jag åker tåg på torsdag. Vi tar turen via Köpenhamn, Helsingör, färjan och Helsingborg när vi ska till Landskrona.
På torsdag, alltså, kommer min bok rykande färsk från Gdansk. Helmuth raka vägen från färjeläget till LA och smygpremiären som ska äga rum på fredag under kulturnatten. Signering 19-20 på Bok o Papper, 20-21 på Killbergs, sen berättar jag om boken tillbaka på Bok o Papper 21.30.

Elsa kommer hem från dagis med fickorna fulla av kastanjer. Dom hamnar överallt.
Och i min bod är det tre meter upp till taket. Jag hade kunnat plantera en mindre Hästkastanj, måhända.
Maurice Lind.
Jag har en bokhylla med bara riktigt bra och viktiga böcker i friggeboden.
Bodil Malmsten. Märkliga människa. Jag böjde mej bakåt och fick tag på hennes första roman, När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån. Denna fria bok. Och vackra. Jag bara fortsatte läsa medan Sportradion pågick.
Man har dom här böckerna. Det gör mej starkare.

1998 var jag tjugonio år och ung. Jag var mogen för en författardebut. Jag hade under några år brevväxlat med Bonniers, ändrat och ändrat i ett manus. Jag borde vara yngre. Men jag hade inte bara sysslat med skrivande. Jag hade krökat också, det gjorde att allt tog längre tid.
Jag hade provat annat också, för andras skull många gånger.

Men Maggan gav ut Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar. "Mina andra böcker har sålt så bra, jag behöver en förlustaffär", som hon sa.
Hon sa också att hon tyckte att jag var bra.
Och boken sålde slut.
Helmuth tryckte den fula boken utan titel och författarnamn på ryggen. Det var inte hans fel. Malin och jag åkte till binderiet i Malmö och hämtade boken. Och den var kanske gräslig utanpå, men jag stod där och höll den som mitt lilla barn och var så omåttligt stolt.
Och jag bläddrar i den ibland, och tycker fortfarande att något stort förlag borde ta sitt ansvar och ge ut den på nytt. Den har något att säga. Och den säger det förbannat snyggt.

Någon gång i nästa vecka kan man börja beställa Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in från Gondolins hemsida, jag återkommer om det.
Det absolut roligaste och billigaste alternativet för dom som bor i trakterna kring Malmö är givetvis att komma till Victoria den 30/10. Jag önskar så att vi blir många där. Vi är värda det. Snart kan man beställa biljetter hos Kulturcentralen, jag återkommer om det också.
Är man hiad efter biljetter så går det bra att beställa av mej så länge, jb23@spray.se.

Helmuth trycker inte längre. Han jobbar med sitt förlag. Han har varit mellanhand till tryckeriet i Polen för såväl Landskrona- som Malmöboken. Han hjälpte också mej och Thomas med En blues från Landskrona. När jag inte kom riktigt överens med Wahlström & Widstrand (jag ska berätta mer om det en annan gång) var Helmuth ett av två alternativ, det snabbaste.
Och på torsdag får jag veta hur det blev.
Mindre torrt än det här inlägget, det kan jag lova.

8 comments:

Jonas Bergh said...

Glömde: En vacker kall kväll och BoIS visade med en hygglig insats att det kan vara så, att man är bättre än tabelläget visar. Allt annat är lögn och lathet.

l.t. fisk said...

Och boken, den första, jag tyckte allt att den var fin. Också utseendet.

Din kontakt i transportsfären said...

Hej. Hoppas allt resande gick bra igår, och allt annat förstås.

Kommer det att bli en picnic-föreställning på Victoria, eller finns det bar?

Anonymous said...

köpte din nya bok igår i Landskrona. tycker väldigt mycket om när du skriver om Landskrona. Det berör väldigt mycket på ett fint sätt. fortsätt så.

Ursula said...

om din nya bok:

om man bara får använda 5 adjektiv och ett verb...
svart, sorgligt, ljust, hoppfullt vackert & berör!!

Jonas said...

Victoria är picknick, man tar med vad man vill. Dom brukar ha en liten bar, men jag vet faktiskt inte riktigt. Ska återkomma när jag fått information.
Jag är glad för alla som gillar boken.

Henrik said...

Jag gick på komvux och läste svenska B på kvällstid. Hade inte läst böcker innan det, jo just det, jag hade läst några Stig Trenter. Men så fick vi i uppgift att recensera en valfri modern svensk roman. På biblioteket såg jag en titel jag inte kunde motstå: "Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar". Jag älskade titeln och jag älskade boken.

Även om det dröjde några år innan jag förstod att jag skulle bli författare, känns det som att den boken satte igång något som fick mig att börja tänka i skrivna ord.

Åtta år senare och 2008 kommer min debutroman ut på Forum. Jag har länge tänkt lämna en kommentar och tacka dig och det lilla förlaget som gav ut "Jag kan lova att det aldrig blir som i filmerna du älskar", men inte gjort det. Nu gör jag det! Tack och lycka till med den nya romanen!

Jonas Bergh said...

Hej Henrik. Vad roligt. Grattis till romanen.