Thursday, October 18, 2007

Känna igen - arton

www.kulturcentralen.se. Gå in där och köp biljetter. Eller vänta till den trettionde och köp i dörren. Och packa picknickkorgen. Börja planera i alla fall.

Man går runt med sin dotter i en sele. Man håller sin vänsterarm upp så att hon ska sova lugnt. Man tittar på sin andra dotter som tittar på Babar, på dom kungligt påklädda elefanternas godhet.
Man tänker på Malaga. Man tänker på Percy. Man tänker på samma vägar i olika länder, fast mindre guppiga eller mer guppiga.
Det bästa sättet att lära sej språk, alla språk, är ... att lära sej språk. I sin ondska och förvirring, och allmäna okunskap och ointresse, har sverigedemokraterna aldrig fattat det. Det förklarar ju också att många av dom använder sej av torftigt, och många gånger, helt felaktigt språk. Eller att dom står som stenstoder och pratar innantill läxan som någon lärt dom: Så ska vi prata.
Detta angående sd i Landskrona som vill slopa hemspråksundervisningen.

Och i Sydsvenskan skriver sverigedemokrater om ondskefulla makter som skickar flyktingbarn, förlåt "flyktingbarn" till Sverige, och, hujedamej, Svedala. Fast där kommer dom inte in. Där ska skattebetalarna bo.
Sverigedemokraten har inte ens tänkt tanken att en hel familj har samlat ihop alla sina ägodelar och besparingar för att åtminstone rädda EN. Att man inte har råd med fler.
Sen att människor tjänar pengar på flyktingströmmar är en annan sak, och knappast flyktingarnas fel.
Tillgång och efterfrågan.

Snålheten breder ut sej. Okunskapen vinner. Dumskallarnas sammansvärjning.

I augusti 2004 framförde Jonas Bergh och L.T. Fisk sin show för första gången i Kulturmanegen i Magistratsparken. Det blev succé. Showen har senare framförts vid delikat valda tillfällen, bl a i gamla Stationshuset i Röstånga och på Seglarpaviljongen i Landskrona. Showen (som är stillsamt allvarlig och rolig) är aldrig densamma. Den gemensamma nämnaren är humoristisk sorg och ibland hoppfullhet. De båda landskronasönerna gör det de är bäst på. Bergh läser ur sina böcker stående och Fisk sjunger sina sånger sittande.
Tre begåvade vänner agerar varsitt förband:
Vissångerskan Åsa Bällsten som är regerande svensk mästare i Trubadur-slam.
Poeten och göteborgaren Pontus Lindh som är aktuell med ny bok läser dikter.
Prisbelönte författaren Andrzej Tichý läser (förhoppningsvis) ur kommande romanen.

www.kulturcentralen.se

Nästa gång ska jag verkligen skriva om Spanien. Jag har ett scoop. Det har legat gömt i kalkad jord, men smyger upp nu, över vidderna ner mot havet. Saltet blåser in.

3 comments:

Anonymous said...

Kulturcentralen ligger på Södra Förstadsgatan i Malmö och har telefonnummer 040- 10 30 20

Mandalala said...

Hade så innerligt gärna velat vara där, men är på jobb då, 40 mil norrut.

Lo siento (jag är ledsen - på spanska - språket :-) )

Anonymous said...

Si, si, hablo espanol.