Thursday, November 20, 2008

Jag undrar

Hur ska vi göra med stockholmarna i Skåne? Ska vi släppa in dom? Dom kan ju förstöra vår skånska dialekt. Den som inte får befläckas, enligt giganterna Erik Almqvist och Björn Söder i Sverigedemokraterna, av arabiska eller serbokroatiska brytningar, dom brytningarna ska ju motverkas aktivt, tycker demokraterna från gamla Svedala i helylle.
Får man bryta sin skånska på danska och engelska, amerikanska, jiddisch eller trettiotalstyska, sd? Okej, vad det gäller tyskan behöver ni inte svara, det har ni redan gjort.
Personligen har jag svårt för värmländska. Och norska. Men jag motverkar inte dom språkdräkterna aktivt.
Jag har däremot lyssnat på stillsam arabisk poesi, mycket vackert.
Och hetsig arabiska har märg och kraft, kan jag tycka, när jag vant mej.

Får man tid att vänja sej?
Tid till framtiden, för framtiden?
Eller finns det bara tid till drömmar om den kuschade femtiotalskvinnan som ändå, trots allt, log på fotografierna några gånger om året?
Finns det bara tid till regression? (Detta menat som något negativt, en allmän regression, en önskan tillbaka till ... ja, hur var det egentligen ... Vet ni inte vad ordet betyder får ni köpa en ordbok, eller gå till biblioteket. Om ni inte vet var biblioteket finns så kan ni kanske lämna er grotta, gå ut och fråga någon, det finns många araber, serber och kroater som brukar gå dit för att lära sej saker.)

I skåne har jag bott i Asmundtorp, Borstahusen, Landskrona, Lund, Malmö, Vollsjö och Limhamn. Jag har spenderat mycket tid i Helsingborg, på Bjäre och Österlen. Jag har/har haft släkt i Ljungbyhed och Hässleholm, spenderat tid där. Min mamma kommer från Bjärnum. Det pratas olika sorters skånska på alla dom ställena.

Det så omåttligt språkintresserade skånska sverigedemokraterna och deras uppsvenska vänner, återigen, vad vill ni? Varför? Förklara? PÅ DJUPET. Hur ska det gå till? Hur ska den svenska ekonomin fungera utan invandrarna? Vad vet ni om skånskan, om dess orter och ord, uttryck?
När man läser flera av era insändare, blogginlägg och kommentarer, verkar ni ju ofta gå i samma språkklass som ... låt oss säga, ganska nyanlända SFI-studenter.
Ja, jag har jobbat som SFI-lärare, jag har träffat många invandrare.
Jag har träffat många flyktingar, jag har lyssnat på deras historier. Jag har flera bekanta som är muslimer. Dom är olika allihop.
Dom flesta av er, tror jag, vet inte ett skit. För ni är inte intresserade. Ni bara sitter i er bruna dyngpöl och söker enkla lösningar på problem som ni inte ens har lyckats definiera. Mer än ... någon snodde min systers kompis sons mobiltelefon, dom var blattar, araber, tror jag. Ut med hela packet!
Det är ni som har stampade jordgolv med hällristningar på väggarna nu, igen. Tillbaka till dåtiden alltså, då är ni väl nöjda.
Det är ni som måste höja er egen självkänsla genom att ha någon annan att spotta på.
Det är ni som saknar empati.
Det är ni som sitter på inga lösningar alls.
Det finns en mycket större värld.

No comments: