Tuesday, November 18, 2008

Väx upp!

Det sändes ett program om barn och alkohol på teve häromdagen. Eftersom jag använder teven som sömnmedel såg jag det inte.

Typiskt Sverige, brukar insändarpuckon skriva ibland, tro att dom är smarta eller sarkastiska. Eller: Sverige är fantastiskt. Då brukar det handla om insändarskribenternas egen okunnighet, oförståelse för hur världen ser ut. Det brukar handla om att trafikpoliser agerar som ... trafikpoliser. Trafiken, i den dör hundratals människor varje år, fatta det! Därför ska ni skärpa er istället för att gnälla över en bot.

Poliser på gatorna. Det har jag förespråkat flera gånger. Så kom inte med den.

Sverige är fantastiskt brukar man skriva/säga med dålig ironi eller sarkasm. Flumskola och flumkriminalvård. För låga straff.
Det finns inga bevis för att dödsstraff, three strikes and your out, och liknande företeelser hjälper. Snarare tvärtom. Det förstärker desperationen hos den som någon gång gjort småbrott och plötsligt sitter i det riktiga klistret, tredje skitet, jagad. Man blir den där råttan mot väggen, och pistolen har man ju, man skjuter. Vadå, man är ju ändå förlorad.
Och möjligen ryker några oskyldiga också, i desperationen, i aggressionen som alltid är ett växelspel. Polisen och brottslingen.
Det är inget försvar. Det är psykologi och realitet, fakta.

Frihet innanför ramarna. Det har jag förespråkat flera gånger. Det är bara att sätta ramarna, och förstå att dom ska vara mjuka och inte permanenta. Saker och ting förändras, nämligen.

Ska föräldrar dricka alkohol inför barnen? Tveklöst ett rungande JA!
Ska föräldrar supa sej fulla och uppföra sej fylleilla? Nej, tveklöst.
Man ska inte gömma verkligheten.
Man ska inte späka sej själv.
Men man ska prata klart och tydligt om vad saker handlar om.

Maria Näslund, den präktiga teverecensenten (bland annat) i Expressen och dess editioner, tycker inte som jag. Hon pratar om dubbelmoral. Om att man inte får vara mot ungdomsfylla om man samtidigt dricker inför sina barn. Skitsnack.
Barn är barn. Ungdomar är ungdomar. Vuxna är vuxna. Alkohol är mer skadligt när man är ung. Har man alkoholistgenen är det lättare att utveckla den som ung. Storkonsumenter, inte alkoholister (ja, det är två skilda saker) formas ofta i ungdomen. Därför ska ungdomar inte dricka.
Att dricka alkohol är en gammal tradition. Det får man göra, men inte för att det är en gammal tradition. Alkohol är till och med bra på flera plan. MEN, inte dricka för mycket. Det är det som det svenska folket ska lära sej, supa och dricka är inte samma sak.
Och öppenhet. Kan det vara så svårt att prata öppet med sina barn, berätta varför mamma och pappa får dricka, men inte femtonåringen.

I Spanien, till exempel, umgås man över generationsgränserna på ett helt annat sätt än i Sverige. Det enda generationsöverskridandet som finns i vårt kära fosterland är att mammorna och papporna i fyrtioårsåldern har likadana kläder som barnen, för att se yngre och äldre ut. Sinnessjukdomen sprider sej.

Barn pratade i teveprogrammet. Hur utvalet gick till vet jag inte. Hur mycket deras föräldrar drack vet jag inte heller.
Barn berättade att dom inte tyckte om när föräldrarna blev konstiga, uppförde sej på ett annorlunda sätt.
Då rycker präktighetsmaffian ut.
Såhär är det för mej: När jag är stressad av för mycket jobb uppför jag mej konstigt, annorlunda.
När jag har sömnproblem, är trött, uppför jag mej på ett annat sätt, konstigt sätt, annorlunda sätt.
Ganska ofta är jag busig, retsticka, rolig, skojig. Då är jag alldeles konstig, annorlunda.
Etc ... Etc ...
Så ser en människa ut, komplex.

Nä, lär er dricka måttligt och ansvarsfullt.
Lär er att prata med era barn.
Lär er att analysera er själva.
Lär er att snabbt säga förlåt när ni innerst inne vet att ni gjort fel, överreagerat.
Ta med era barn ut på krogen. Lär dom att träffa människor. Lär dom att säga ja och nej till främlingar. Lär dom att leka själva. Lär dej att leka med dom. Lär dej när du ska säga ja, när du ska säga nej. Ge dom tydliga ramar, berätta när du bygger dom vidare eller snedare. Diskutera med barn på barns nivå. Ge dom ansvar. Ta med dom till olika stadsdelar. Ta inte den enklaste vägen. Lyssna på Hasse Kvinnaböske, och Pelle Ossler.
Väx upp, vuxna barnrumpor! Så ska ni se att ungarna också klarar biffen.

”Varför gråter du, pappa, är du ledsen?”
”Nä, jag tycker bara så mycket om den här sången.”
Var alltså ärlig.
Och den här och den här och den här.
Waterboys-Where are you now when I need you.
Waterboys-The thrill is gone.
Van Morrison-When the healing has begun.

No comments: