Thursday, February 04, 2010

Aj vad skönt

Det var stilla kväll i maj och blå himmel som blev mörkare i solnedgången, och gul orange vid horisonten. Jag vill minnas att jag lyssnade på Lasse Tennander i min freestyle, cyklade på grusvägen, kor, hästar och ardennerföl och vi var nyinflyttade och och och, en trygghet började sprida sej efter dom första förvirrade dagarna i det stora huset i Vollsjö.
När den vita besten anföll, bet sönder mina byxor, min midja, mitt lår. Jag var i chock, tog mej hem ändå, sex kilometer ungefär. Jag vågade inte gå upp till gården, det lät som en fest, det lät som skogstokiga hillbillies.
Nästa dag åkte vi dit i bil och jag fick träffa hunden som var snällare nu, den hade en bror och ägarna var trevliga och bestörta, berättade om en man som cyklat runt med en käpp och slagit hundarna. Jag fick fyrahundra spänn och Johanna lyckades laga jeansen.
Men jag var rädd, vågade bara cykla på dom stora vägarna, kunde inte slappna av, hade alltid en liten spade eller en del av ett mikrofonstativ med mej. Vollsjötraktens vilda hundar bland alla andra galningar och vanligt folk.

Igår var jag uppe i sadeln igen. Sex kilometer på nitton minuter på motionscykeln, och med Ipod och stängda ögon var jag ute på grusvägarna kring Vollsjö ännu en gång, i sovrummet på Gunnarstorpsgatan.

5 comments:

Anonymous said...

Mycket fint. Är det inte dags för en bok med såna här, små och stora, korta och omfångsrika, texter snart?

jonas said...

Mer blues från Landskrona är något av en sådan bok, den går att köpa på Bokhandeln i Landskrona, Konsthallen i Malmö eller av mej. I april kommer en novellsamling. Annars får du tills vidare hålla tillgodo med eventuella guldkorn på bloggen.

jonas said...

Förresten, tack för komplimangen.

Frederick said...

Jag håller med Anonymous - jag skulle väldigt gärna läsa en hel bok med sådana här kortare prosatexter av dig.

Det känns som om detta format ligger för dig. Du har en styrka i att skriva en sådan självbiografisk kortprosa.

jonas said...

Jag som precis håller på med en längre roman. Men, visst, hör ett förlag av sej så ska jag nog kunna få ihop något. Annars får ett sånt projekt ställa sej i kö. Men, som sagt, Mer blues från Landskrona och föregångaren En blues från Landskrona, har den typen av texter.