Tuesday, January 30, 2007

Häng dom högt

Nu ska Zlatan dras i smutsen igen. Nu ska vi ta oss till ännu ett mästerskap och gneta oss vidare i gruppspelet för att sen åka oturligt ut för att Allbäck visst ändå inte räckte till. Eller för att Henke är en sån fin människa som bryr sej om sin familj.

Och smygrasisterna får vatten på sin kvarn, får komma obefläckade ut i ljuset: Vad var det vi sa, han är ingen riktig svensk. Som ... Som? Som ... Henke!

Så mycket skit alla kan spy över Lagerbäck, men när det gäller Lars kontra Zlatan då står många stolt svenska vid generalens sida.

I René Vásquez Díaz bok om Artur Lundkvist står det mycket om den svenska undfallenheten för nazisterna. Varför tror ni, alla präktighetsministrar, att Sverige gick fria från ockupation under andra världskriget? För att vi var så stolt neutrala och renhåriga? Kamma er!

Jag tycker att man kan vara feg ibland. Men man måste stå upp och erkänna sin feghet. Då blir man modig. Går det ihop? Tydligen inte.

Jag säger inte att man skulle gjort annorlunda på fyrtiotalet. Jag tänker ofta på utilitarismen. Jag säger bara att man bör tala klarspråk. Var kommer ni ifrån, alla ni som inte vågar tala klarspråk?

Jag var i Köpenhamn igår och skrev bok och läste danska tidningar, insändarsidorna bland annat. Samma tugg som i Sverige, släpp ingen jävel över bron.
Och man frågar sej varför Sverige inte firar nationaldagen ordentligt, vad har vi att fira?

Danskarna anser sej ha nån sorts skev täckning för sitt skitiga och självgoda främlingsförakt.
Norrmännen är folkpartister som har varit ockuperade av svenskarna.
Jag är västskåning.
Vad svenskarna är skiter jag ofta fullständigt i, även om det många gånger påverkar mitt liv, stör och berör mej i mitt vardagliga värv.

Jag var i Köpenhamn igår och på Brooklyn Bar satt en gubbe och rökte Cecil och malde på, snackade om Lasse Berghagen, hans låt Stockholm i mitt hjärta. Jag hängde inte med riktigt, men det var något om att Lasse inte hade rätt till Stockholm, jag vet inte.

Jag försöker komma så nära den slutgiltiga versionen som jag kan i detta skede, av mina historier i Thomas och min bok. En blues för Landskrona, är arbetsnamnet och för min del bygger den bland annat på texter från den här bloggen som handlar om Landskrona, texter som jag tar bort från, skriver nytt till, texter som jag redigerar.
Vi har fått pengar från Sparbanksstiftelsen för att göra boken. Vi har fått lite egen betalning, resten går till tryck. Eventuell vinst ska vi flyga till månen för.
Det är en skön känsla att skriva som man själv vill.
Det är en skön känsla att själv bestämma var vi vill sälja boken.
Det är en skön känsla att få bestämma helt själv.
Det är skönt att ta det spadtaget, lägga den stenen till sitt eget hus.

Jag åt shawarma i Köpenhamn igår.
Shawarma har inte riktigt gått upp på hitlistorna i Sverige.
Själv föredrar jag kebab, det är nåt med krydderierna.
Jag var hos två bokhandlare och läste om Dan Turéll. Men köpte inte biografin, vet inte varför. Jag hade råd.

Läste Klas Östergren på danska.
Jag drömmer om det, att gå över landgången från färjan, komma från Landskrona till Tuborg och ta bussen och sen gå in på en bodega, sen gå in i en bokhandel och se min bok på danska, sen gå in på en bodega, sen gå in i en bokhandel och se min bok på danska, se...

5 comments:

Jonas Bergh said...

Jag tycker att såväl Zlatan som Lagerbäck borde ta bladet från munnen och berätta öppet och ärligt vad det egentligen handlar om.
Men dom bryr väl inte sej.
Zlatan håller hov i Italien och är nöjd med det.
Lagerbäck slipper grus i det hederliga maskineriet, grus som blev en sten som blev en pärla. Det spelar ingen roll hur mycket det skimrar, allt måste slippas, inget får skava.

Anonymous said...

Ska bli najs att komma till månan. Har aldrig varit där tidigare.

Det är precis det allt handlar om. Att se till att kunna göra vad man vill. Att inte ha en producent/redaktör som hänger över en. Det är skönt.

Man bör se till att jobba med människor som ligger i fas i sin tid. Människor som strävar framåt. Människor som är proffs på det dom gör. Människor som är sin egen piska. Det är viktigt.

Tror på idén om att försöka köra sina egna race. Göra det man genuint tror på. Det som är viktigt för en. Och samtidigt försöka ha ett någorlunda drägligt liv ekonomiskt.

Det kan vara svårt, behöver inte vara det, kan vara enkelt.

Jonas Bergh said...

Och Rade Prica. Hallåja.
Varför får inte Nannskog vara med, men det vet vi ju. Han är rak och öppen och ärlig, säger vad han tycker. Diskvalificerad.
Men han är ju måltjuv.
Det är Allbäck och Svensson som ska göra målen. Svensson är ju dessutom filmintresserad. Han tittar på Dödligt vapen 3 ikväll, i sin nya mysdress från Ellos.

Windy said...

Lugna dig nu. Nannskog är en underbar måltjuv, men han är inte bättre än Allbäck. Svensson kan vara fantastisk ibland, men det känns som om han har sina bästa år bakom sig.
Rade Prica, nä. Jag skriver under på ditt hallåja.

Jonas Bergh said...

Det är möjligt att Allbäck är bättre. Men vad jag förstår (från många olika håll) var Nannskog den bäste anfallaren i Sydamerika. Så varför får han inte vara med?. Varför ska Prica vara med? Nannskog är ju dessutom yngre än Allbäck, en framtidsman.