Friday, February 02, 2007

Nackdelen med dusch istället för badkar.

Jag ville bara skriva, och spela musik. Jag hade just träffat några snubbar från Landskrona som hade ett band och en replokal men ingen ville sjunga. Jag behövde inte spela gitarr, vi hade redan tre gitarrister.

Windy hade dratt till nån av skokartongerna på Delfi.
Den fantastiska sannsagan om rockkollektivet QK höll på att ta slut, när Lennon och McCartney gick i olika musikaliska riktningar.

Detta var sista året på åttiotalet och efter alla år så hade Rickard flyttat till Skåne, till Lund. Och jag spelade rocknroll i LA och hade party i Lund.

Och då knackade verkligheten på dörren.
Jobb och utbildning och sånt. Externa krav. Nu är leken slut.
Jag hade jobbat som lärarvikarie och med utvecklingsstörda barn. Inget fast jobb.
Och den sommaren visade det sej att man kunde få komma in på Lärarhögskolan i Jönköping utan att vara klar med matten, utan att ha sökt i tid. Min mamma visade mej ett tidningsklipp, och vi var alla överens.

Jag bodde ute i Råslätt, delade rum med två gymnasiekillar från Vetlanda som bara pratade om Lena PH hela tiden.
Jag bastade och drack öl i huset på gården.
Jag blev kompis med en kille från Örnsköldsvik som alltid skulle fara, han kunde fara hundra meter för att köpa en kopp kaffe.
Jag bad aldrig honom fara nån annanstans varmare, han var en trevlig kille.
Jag bastade en del med Rickards lillebror också, på Jönköpings golfklubb där han spelade av mej pengar, på mitt initiativ.

Jag åkte hem varje helg (utom två).
Min brorsa hade flyttat till USA.
Jag hade körkort.
Ibland åkte jag tåg men oftast körde jag den gamla Toyotan som ingen annan använde. Jag brukade köra söderut på torsdagen, lyssna på musik och dricka några folköl (det var andra promillegränser då). Hamna hos Rickard eller Windy i Lund och sen åka till LA på fredagen och spela och ha fest och gå på Akropolis.

Det var jobbiga tider.
Jag körde upp en sen söndag och det regnade och jag hade valt den farliga Nissastigen med virkestransporter och hela tiden ville jag tillbaka till södern, eller bara stanna på ett motell och vara någon annan.
Jag kom fram till höghuset bland höghus och jag drack mina folköl och jag somnade väl till slut och jag drömde att jag var på det där hotellet och att jag hade tio mil kvar och det var bråttom till skolan.
Så jag sprang upp ur sängen och in i duschen för att vakna till och plötsligt märkte jag att jag inte var ensam. En av vetlandskillarna satt och bajsade. Han tittade märkligt på mej. Klockan var halv fem på morgonen.
Jag tänkte sen, när jag satt vid skrivbordet och tittade bortom höghusen på barrskogen: Hade det bara funnits ett badkar, så hade jag vaknat medan jag fyllde det, då hade det här inte hänt.
Hade han bara låst dörren, vetlandakillen med tonade brillor och frisyr.

10 comments:

Anonymous said...

Ha ha! Trevligt inlägg. Får mig att tänka på min korta tid som student i Uppsala.

Jonas Bergh said...

Jag har aldrig varit i Uppsala, men jag kan tänka mej att det är en annorlunda studenttradition där, om det nu är bra eller dåligt.
Lärarhögskolan i Jönköping var trevlig, det var bara det att den låg i Jönköping under förbudstiden.

Jonas Bergh said...

Om det inte framgick, jag blev kortvarig, en termin. Ganska länge för mej dock både vad det gäller akademiska studier och arbete.

Windy said...

Jag kommer ihåg att du var rätt så festsugen när du kom från Jönköping till Lund och ville dricka öl och höra på den nya Thåström-skivan, hans första soloalbum.

Jonas Bergh said...

Det kan nog stämma. Jag hade den skivan själv, men jag ville nog höra hur den lät i Lund också. Perssons Packs första platta kom ut i den vevan också. Dom spelade ju på Chrougen varannan onsdag eller tisdag, ungefär.

Kuffen said...

Råslätt. Aj aj. Inte bra.
Fråga konungen/Johannes om Råslätt. Där har han varit.

Anonymous said...

Jag har lyckats bli portad från Delphi-puben på livstid efter en incident med ett biljardbord och maginnehåll. Det är det enda fina minnet jag har från Lund.

Anonymous said...

Ja, Råslätt var ett härligt ställe. Jag blev faktiskt knivhotad av några småglin i underjorden där man tog bussen, eller, dom sa att dom hade en kniv men jag trodde inte på dom och var dessutom lite full, och blev förbannad. Jonnie var på besök, har jag för mej. Just det, dom skulle råna oss på våra öl.
Men vi klarade oss.

Delfipuben ja. Man fick alltid säga till om extralite ost till pizzorna. Men det var kul när det fanns dart och biljard.

Windy said...

Pizzeria Delphi hade 200 pizzor, ingen av dem var speciellt god (tror jag, jag hann inte med alla, men många). Den konstigaste pizzan var nog "Pizza MacDonald" som var som en vanlig pizza men med två hamburgare på. Och ett tjockt lager ost ovanpå förstås.
Men det var en trevlig pub sidan om pizzerian, dit gick mycket av mitt studiemedel., Rolles gatukök och Ginza fick också en rejäl släng av CSN-sleven.

Anonymous said...

Okej då, DelPHi.