Friday, November 23, 2007

Den fria viljan är den goda viljan, no way?

Ska vi då tala om teodicéproblemet. Ska vi prata om den klocka av utomordentlig standard som hittades på en hästtrampad grusväg, fortfarande hel och skimrande. Ska vi då tala om den fria viljan.

Missbrukandet av den fria viljan. Han överskattade nog sina skapelser, den gode Gud. Så värst allvetande verkade han inte vara. Eller vill han fortfarande lära oss något? Jag tror det. Jag tror på den långsamma vandringen mot syndafallet och ännu en ark att segla iväg på. Vi som vill godhet.

När det börjar spricka, igen. När man inte vill det, men är så rädd för dagarna från förr. När man känner det som kall metall i luften, i maten, i magen. I hjärnan. När rädslan för att det ska hända igen gör att ... det händer igen.
Jag älskar mat. Jag hatar att inte kunna äta.

Jag lyssnar på Bruce Springsteen. Tror du att du kan hitta mej som människa då? Det tror inte jag. Jag tror inte att du vet vad Bruce Springsteen är.

Jag lyssnade på Kris Kristofferson tidigare. En gammal countrystöt, tycker du. Mycket mer, vet jag.

Det är så med allting, det är lite mer komplicerat än vad du tror. Därför ska du vara ödmjuk. Därför ska du ta reda på mycket för att bli en bättre människa.

Jag läser några sverigedemokratiska bloggar ibland. Det är skrämmande. Det är floskler, generaliseringar. Och, framför allt, ett evigt gnällande martyrskap. Väx upp, mesar!
Det är förbluffande att påstått politiskt intresserade människor aldrig diskuterar politik på högre nivå än den man hör stojande från allsköns lekplatser.
Varför kan inte sd förklara vad dom menar med svenskhet?
Om man vill att invandrare ska lära sej svenskhet, borde man inte då kunna definiera begreppet svenskhet själv?
Men det är ju inte det ni vill, idioter, ni vill bara bli av med allt som ni är för lata för att förstå. Väx upp och ta ansvar! Ni kommer att åka iväg med den första vågen annars, ni som är motståndare till allt som godheten förespråkar.

Jag har fått en tjock bok att recensera till HD/NST/LP. Åke Jönsson har skrivit om Borstahusen. Där har jag vuxit upp. Dit kommer jag alltid tillbaka.
"Tänk att bo såhär", sa Johanna senast vi var i mitt föräldrahem.
"Det har jag gjort", sa jag. Det har jag gjort, och alltid kvar.

Man kan läsa en intervju på Landskronadirekt.com om man vill. Den är inte så dum. Det är så med intervjuer, alltid. Somt går fram och annat inte. Jag väntar ännu på den perfekta intervjun. Jag pratar för mycket. Jag komplicerar världen. Man kan inte publicera en intervju som en bok på tvåhundra sidor.
Läs boken istället.
Jag signerar på Skyltsöndagen i Landskrona, Bok o Papper, från 16.00.

Den förenklande människosynen, låt oss hålla den tillbaka.

3 comments:

Anonymous said...

Hej Jonas...

Ser fram emot din recension av Åkes nya bok.
Hyllar dig i min blogg i dag. Du är värd varje ord.

Lasse Möller

Anonymous said...

Tack, det var snällt.
Vad jag tänkte på angående så kallade internettroll under det långa samtalet som var intervjun var följande: När jag ondgjorde mej på olika sätt efter sd:s framgångar i valet förra året fick jag flera kommentarer på bloggen, på andra bloggar, mejl, telefonsamtal. I princip alla som på något sätt stod för samma hemska människosyn som sd var anonyma, dom sysslade också mest med oförskämdheter och dåligt underbyggda argument.
Jag har i sanningens namn också framträtt med bara delar av mitt namn någon gång, detta i forum där alla andra är anonyma.
En annan anledning är att min fru ibland tyckt att det varit jobbigt att jag smått offentlig person varit i luven på mer eller mindre rasistiska människor.
Men i ungefär 98 av 100 tillfällen framträder jag med ett namn så att berörda parter vet vem jag är.

l.t. fisk said...

Det var en jättefin intervju.