Wednesday, January 13, 2010

Nytt Spännande Fräckt Nyfiket Kunnigt

Lotta Bromé verkar ha en nyfiken redaktion som kommit på den nyskapande tanken att ha en bokklubb i radioprogrammet som går efter ett på vardagar i P4. Spännande spännande. Och vad får vi för något i godispåsen denna månad? Jo, en alldeles ny pinfärsk okänd bok som tydligen är skriven efter en filmförlaga. Snabba Cash heter den. Den för mej helt okände författaren heter Jens Lapidus.
Det verkar vara en måsteläsa-bok.
Lotta Bromé hade en litterärt kunnig bisittare som berättade lite om boken, förklarade att den innehöll en del hårda och svåra ord, så kallad slang, men man skulle inte avskräckas som läsare för det. Läsäventyret skulle vara mödan värd med råge.
Jag tycker att det är kul att public service-radio lyfter fram nya pinfärska okända författarskap som annars inte synliggörs, modigt att inte bara valsa runt med gammal skåpmat som alla redan känner till. Heder åt Lotta Bromé och hennes fräcka redaktion. Mer sånt, tack!

6 comments:

Frede said...

Ha, ha, ha! Just det. Klockrent, Jonas!

Christian said...

Bra skrivet som vanligt Jonas! Man tror inte det är sant... Man kan ju lika gärna börja lyssna på Mix Megapol istället ;-)

jonas said...

Jag förstår inte hur bristen på intresse kan vara så stor. Jag ser Lotta Bromé som en bra programledare, lyhörd och intresserad. Detta luktar bara lathet dock.
Man behöver givetvis inte syssla med den svåraste experimentpoesin, men lite intresse och grävande bland dom böcker som säkerligen skickas in till programmet borde man väl kunna kräva.
Och just när filmen har premiär. Det stinker ju mutor.

Christian said...

Jag håller med dig om att Lotta Bromé är en bra programledare (ofta väldigt inkännande och även rolig), men visst är det något som är ruttet i fallet med Snabba Cash!

Såg förresten din nya Landskronabok på konsthallen idag, men hade inte tillräckligt med stålar på mig. Får gå tillbaka nästa vecka och köpa den. Såg mycket fin ut!

Anonymous said...

Först och främst: Jag har ej hört radiprogrammet!
Boken är aktuell som film. Därav bokvalet?
Jag hade inte förväntat mig så mycket annat bokval när programmet körs i den lokala och folkliga radiokanalen P4; mainstream-litteratur som lyssnarna redan läst eller någon i deras närhet läst. Jag ser inget principiellt fel i det heler. Ett radioinslag i P4 om Snabba Cash skulle mycket väl kunnat göras på ett kritiskt, reflekterande och intressant sätt. Det handlar om skickligheten hos journalisterna, inte om bokvalet.

Jonas Bergh said...

Det är 2010. Snabba cash kom ut 2006. Den har sålt i kopiösa mängder. Boken har synts i alla möjliga medier och i betalda reklamsammanhang. Lotta Bromé intervjuade Jens Lapidus, helt okej, filmaktuell som han är. Men det är fantasilöst och okunnigt eller bara slött att tipsa om en bok som så många redan har läst eller känner till.
När man har en bokklubb i en folklig radiokanal borde man ha ett större syfte än att kliva in genom en vidöppen dörr på såpat golv.
När man har en bokklubb i en folklig radiokanal så borde man ta chansen att sprida litteratur som är något mer okänd än en av dom senaste årens absoluta storsäljare.
Det behöver inte vara en nyutkommen bok, men lite tankearbete, tack.