Saturday, January 30, 2010

Res takbjälken högt, timmermän

Det finns ungefär hundra kvinnor i Sverige som bär burka eller niqab. Hur många av dom som är konverterade svenska kvinnor är oklart. Att det diskuteras, att det används som en atombomb i skräckpropagandan mot muslimer är skrattretande. Det enda som är värt att diskuteras är hur människorna som för upp det på agendan är funtade.

Anna Anka är en frisk fläkt från en rutten källare. Hon berättar i en intervju att hon sagt till Paul Anka: Det är jag som har byggt upp dej.
Diana och texten till My way skrevs väl närapå innan hon föddes.
Paul är arketypen för en föredetting, men han har ju vad han har gjort.
Anna Anka är en smart idiot i fas med tiden.

Stieg Larsson. Tomas Ledin. Några helt okej deckare som är tämligen dålig litteratur. Alla ingredienser för en storsäljare. Det är inte svårare än så. Vad finns det mer att diskutera. Mer än pengarna och att han inte kan försvara sej, förstås. För mer information: Läs Malte Persson i Kvällsposten eller Expressen idag, lördag.

Kvp/Expressen är mycket restriktiva när det gäller att publicera misstänkta människors identitet, säger dom. Vad det gäller den misstänkte före detta polischefen råder det, som ganska ofta, annat ljud i skällan. I detta specifika fall, grova sexbrott, väger allmänintresset tyngre än den enskilda personen.
Vilket allmänintresse?
Om han är oskyldig, vad gör Expressen då?

Apropå Danmark och den mer rakryggade (mer diskutabla) pressetiken där så undrar jag vad Leif Panduros Skit i traditionerna hade varit utan J D Salinger, kärleksfullt och solkigt.

Vill man veta mer om Räddaren i nöden som skånsk tidningsläsare kan man ju alltid läsa vad Amanda Svensson i Sydsvenskan inte bryr sej om men ändå måste försöka få till eftersom en ung kvinna tydligen måste tycka till om inbillad manlig litteratur på denna tidnings kultursida som är så rädd så rädd, så bildad så bildad, stundtals. Så nyfiken så nyfiken? För säkerhets skull plussar Torbjörn Forslid på i sin önskan om kvinnliga genier. Kärleksfullt och solkigt.

4 comments:

jonas said...

Jag har funderat och tycker att Sydsvenskans kultursida på många sätt är nyfiken. Det måste vara en svår kultursida att styra över/förnya, präglad som den är sedan länge av en sorts lundatradition. På gott och ont.

Magnus J said...

"Räddaren i nöden" anses vara en modern klassiker och kultbok som ständigt trycks i nya upplagor. Författaren är/var mytomspunnen med allt vad det innebär; förföljelse, förtal och förräderi.
Jag läser på kultursidorna....men jag hittar inte någon enda man eller kvinna som skriver långt, inlevelsefullt och passionerat om den roll Salingers "Räddaren i nöden" (bör ha!?) spelat i deras liv. Och vari Salingers storhet som författare består. Samtidigt lär det tydligen pågå en debatt huruvida kritikern spelat ut sin roll eller inte...Hmmm...

Folke said...

Ha ha! Bra sagt! Alltsammans. Poängerna fullkomligt dundrar genom raderna och ämnena. Inte mycket för åsiktsbloggar i allmänhet, men då är den allmänna bloggförfattaren eftertänksam och insiktsfull som ett nyfött barn. Klockrent.

gra said...

Burkan och niqaben är viktiga symboler för islamismen. Att vara emot dem handlar först och främst om att vara emot den relativisering som i långa loppet godkänner förtrycket, t.ex. av kvinnor inom islam.