Wednesday, January 27, 2010

Så kunde den här förbannade vintern bli ännu tristare ändå


Fredrik Ekelund lämnar sällan Malmö i romanform. Kristian Lundberg skriver in Malmö i litteraturen i både prosan och poesin. Och Ulf Lundells Stockholm. Hjalmar Söderbergs Stockholm. Slas Stockholm, och stugan och Europa. Claes Hylinger och hans eviga Göteborg, med utflykter till Paris och London, Finland. Kjell Westös Helsingfors.

Jag är en våt fläck som långsamt rinner.
Jonas Bergh har svårt att frigöra sej från Landskrona. Kan det heta i recensioner.
Han är en dålig stilist, han är en dålig författare. Står det inte.
Jag har svårt att frigöra mej från Landskrona. Står det, bland annat.
Är det ett problem?
Varför är det inte ett problem hos andra?

Ett hål i huvudet där ljuset tar sig in utspelar sej till stor del i Malmö.
En sång för Sonny och Karola utspelar sej till stor del i Vollsjö.
Så enkelt i solen rör sej mycket lite i Landskrona.
Jag kan lova att det blir som i filmerna du älskar nämner över huvudtaget inte Landskrona.
Inte för att jag behöver förklara eller försvara mej. Jag skriver som jag vill.

Är Stig Larsson en symbol för manliga kulturutövare, så kallade genier? Jag vet inte, jag är inget geni.
Har någon läst Åsa Beckmans recension? Har någon diskuterat den? Var det en kvalitativ recension? Får man diskutera recensenter?
Jag har fått några negativa, korta recensioner skrivna av kvinnor med makt, innehållande uppenbara felaktigheter och märkligheter.
Jag känner inte igen mej i flera kulturdebatter. Finns det inga vanliga människor?

Jag undrar om Niklas och Johan Orrenius är bröder eller annan släkt. Eller om det är en slump att dom båda är bra och, tydligt men ändå osynligt men ändå inte, personliga journalister.

4 comments:

Anonymous said...

Dom är bröder. Och det känns extra bra med Johan Orrenius då Mats Olsson, som så länge framstått som den svenska sportjournalistikens enda intelligenta skribent, verkar fastnat. Tycker jag.

Jonas said...

Det är nog längre mellan ljusglimtarna hos Mats. Jag är förtjust i Erik Niva och Simon Bank, även om dom i princip uteslutande skriver om fotboll.
Bröderna Orrenius är framtiden.

MJ said...

Fortsätt skriv som du måste skriva. Om det blir landskrona eller inte...det kommer inte ha någon avgörande betydelse ändå i det långa loppet.
Marcus Birro skriver om italiensk fotboll i expressen. Det är ett alternativ om poesin och romanerna inte säljer såpass att man kan leva på det.

jonas said...

Han verkar ha fullt upp, Marcus Birro. Han är ju med i diverse teve- och radioprogram också. Det verkar jobbigt, tycker jag, om man inte får ut mycket av att synas överallt.
Jag har en del saker som jag jobbar med som ger viss brödföda, men, visst, lite mer att sätta på bordet hade ju inte varit så dumt.
Och visst skriver jag som jag vill, det är ju inte så att jag har fått någon sorts Landskronaförbud. Mer än i min egen hjärna ibland.