Monday, January 11, 2010

Typiskt norskt

Jag cyklade från Borstahusen till Weibulls i februari 1984. OS i Sarajevo. Slas har skrivit om det. Han frös väl och var förbannad och en smula nostalgisk över ett tidigare järnvägsbygge. Ungdomar från stora delar av världen som förbrödades och försystrades i jobbet för fred och skolgång, och järnvägar att köra tågen på.

Peter Northug är visst en smula paria i det präktiga svenska längdåkningslägret. Nä, det ska inte kaxas. När Northug storledde Tour de ski pratade han om dom svåraste konkurrenterna. Det fick bli Bauer och några till. Men inga svenskar? Nä, dom kommer inte att ha med segern att göra. Folkstorm i ett vattenglas. Rekordmånga ilskna mejl till Expressens skidkrönikör.
Jojo, han kan ju snacka, sa Hellner.
Hellner överträffade senare sej själv och blev storslagen fyra. Richardsson gjorde också succé som åtta. Men i närheten av seger var dom inte. Inte Northug heller, skulle det visa sej. Han blev tvåa. Bauer vann.

Svenska idrottare är ofta extremt tråkiga. Det har dom gemensamt med flera andra nationer. Men jag undrar om inte svenskarna är bland dom allra träigaste.
Den där Northug verkar vara en rolig prick. Och leder världscupen.
Jag hoppas han får en knäpp på näsan av Richardsson och Hellner, och den där Emil Jönsson.
Jag hoppas att vi slipper se magplask och sämst när det gäller.

Jag cyklade till Weibulls 1984. Prao. Jag sorterade fakturor och den gamle boisaren Boris var ledig, jag satt på hans kontor och lyssnade när Wassberg och Gunde härjade i spåren.
Någon gång gick jag genom en hemlig dörr, uppför en trappa, in i ett samanträdesrum med teve. Där smög jag och undrar om det var Tomas Gustavssons OS då också. -88 minns jag, när han vann dubbelt, men knäppte han inte norrmännen på näsan -84 också. Sånt kan man kolla upp, men jag har inte tid. Jag ska ut och stavgå.

2 comments:

Windy said...

Inga problem, sånt kollar jag upp.
Tomas tog guld på 5000m 1984. På 10000m snuvades han på guldet av den duktige sovjeten Malkov.
Jag praoade på Sandgren&Pettersson, foto/tv-affären, under Sarajevo-OS, så jag missade inte många stavtag. Det tar jag igen nu, och hoppar helt över stavgången.
Ska försöka få ihop tipset till helgen, det är något stort på gång.

Jones said...

Jag anade nog att han knep något guld.
Som konstnär vet jag att man ibland måste värka fram det stora mästerverk. Som tippare vet jag att jag ibland slrvat fram raderna med dåligt resultat som följd.