Friday, August 24, 2012

Lust for life är en mycket bra platta. Iggy Pop kan ju vara ganska töntig ibland, amerikanskt underground. Han behöver en styrande hand, som en crazy Bowie. Oj, nu lyssnade jag på Brick by brick, den är ju stundtals lysande, det hade jag glömt, och Blah blah blah, bra, Bowie igen i väloljat 80-tal. Han kan ju vara väldigt cool ibland, Iggy. Och viktig, tempen i häcken på USA, het som i Helvetet. Så blir jag gärna elitistisk. Utstötta människor utan framtidstro utför kriminella handlingar som blåses upp av media, utstötta unga människor som inte bryr sej om dom åker fast. Dom har försökt och försökt. Och hatet gror. Utan rättigheter, bara skyldigheter, och spott och skit och regn som regnar in. Och dom rika blir rikare. Klart att man tar en chans. Klart att shit happens. Och detta kommer moderaterna att fortsätta kämpa för. Ni vet vilka jag pratar om. Ni vet att jag säger det man inte får säga. Jag pratar om packet från söder, söder i Stockholm på 30-talet. Jag pratar om arbetarlitteratur, arbetslöshetsliv, underklassverklighet. Jag pratar om Gustaf Rune Eriks, han som en gång i Paris på ett hotellrum, enligt legenden och Slas, bad den unge Jan Myrdal hålla tyst en stund, vänta i en av flera utläggningar, så att han (Gustaf Rune Eriks) kunde kräkas i Myrdals skor. Och Niklas Rådström skriver om Stig Claesson och bastubad och om mycket mer än så: "Ännu en gång konstaterade vi att om man har gått och haft tvättning på schemat i Sofia folkskola så duschar man inte kallt. Aldrig någonsin. Sånt är för folk som har vant sig vid varma duschar och tror att man måste göra sig till och bevisa något. Det får de ha för sig själva."

10 comments:

Magnus A said...

Du borde ha en Gilla-knapp.

Jonas Bergh said...

Nä du, så enkelt ska du inte ha det. Detta är inte facebook, mer jobb från min sida kräver mer jobb av den som kommenterar. Rättvisa. Och några fripassagerare får man räkna med.

Magnus A said...

Haha ...

Windy said...

*Gilla*

Jonas Bergh said...

Skärpning! Den intellektuella latheten och bristen på kärnfulla diskussioner går för långt nu.

Jonas Bergh said...

Men det kan ju också vara så att jag far med den absoluta sanningen, perfekt formulerad.

anonymous said...

Ja, du lyckas ge en förklaring till ett visst sorts beteende: "Klart att man tar en chans." Men det är inget försvar av beteendet. Alla har ett val. Man måste inte bli slav under omständigheterna. Man kan höja sig.

Jonas Bergh said...

Jag försvarar ingenting, jag försöker förklara. Dom här människorna har antagligen redan höjt sej mer än vad dom flesta någonsin gjort, bara genom att gå upp till meningslösheten varje dag. Det är bara det att deras botten är så förbannat djup. Om fler människor sökte förklaringar för att kunna förändra till det bättre, om fler människor försökte förstå och utgå ifrån att andra inte är i grunden elaka eller onda, så hade mycket varit vunnet. Väldigt få människor som har det för jävligt sysslar med bortförklaringar, det är andra som sköter det.

Jonas Bergh said...

Och alla har ett val. Några mellan ostron och hummer och andra mellan hundbajs och människobajs, frysa och svälta ihjäl eller vara varm och våldtagen, AIDS-sjuk, det är ju inte kattskit, tycker väl slentrianliberalerna, upprepande sitt tomma mantra.

Jonas Bergh said...

Nä, just det, AIDS finns ju inte längre, det har vi i västvärlden valt bort.