Friday, April 09, 2010

Ett stoiskt tänkande och handen på hjärtat

Det är som förr. Inga plastblommor slokar på medborgarkontoret balnd trevliga människor.
Men på soc. Det är samma utgångna telefonnummer att ringa för dom som vill ha hjälp, som inte får hjälp bakom glasrutans snipiga leenden.
Fast det är två nya datorer på medborgarkontoret. Dom med svininfluensa är blandade med cement vid Spillepengen.
Och dom har snart byggt klart två nya kiosker vid Sibbarps badplatser. Minigolfbanan på campingen är uppriven och lagd på hög. Allt är mera stängt och förbjudet på campingen. Men folk går likaväl med sina hundar. Vi var här först. Det är både vackert och skrämmande att tänka så.

I Landskrona. Vi var här sist. Vid blommorna vid Infartens köpcentrum och vid Västanvinden på Rådhustorget.
Men det verkar som den dömda lokalen mittemot polisen äntligen har blivit ett ställe att stanna. Friends. Jag åt en hyfsad kebab. Man hade "vanliga" rätter och pizza och gyrostallrikar. Man hade rättigheter och det var samma två trevliga invandrarkillar som skötte stället som när jag var där senast. Det måste ha gått ett år nu. Lång tid i den lokalen. Jag håller tummarna.
Men, nä, det var inte fantastiskt. Bara trevligt och oväntat.

I Landskrona. Jag gick med journalist och fotograf och var någon sorts, jag vet inte, guide kanske.
Jag har starka rötter fortfarande nergrävda i Landskrona. Jag kan också se stan utifrån. Jag kan inte se vår före detta kolonistuga så. Jag kan bara se den med saknad och minnen. Jag är glad att dom nya ägarna har gjort om så mycket, det blir något annat.
Men päronträdet är kvar. Och gungan. Och den trasiga och snea flaggstången vinglar vidare. Mina svärföräldrars gamla trädgårdsmöbler är ordentligt spikade och lagade.
Men om nu vansinnet skulle råda. Om SD skulle få 30% i LA, bli stadens största parti. Allvarligt talat, det hade varit roligt att se hur tomtarna som inte kan fylla sina platser idag, skulle fixa biffen. Tänk på det, ni vet vem ni röstar på.
Allvarligt talat, det skulle vara förödande för staden som, som det ser ut i den riktiga verkligheten, långsamt långsamt är på någon sorts rätt kurs.
Jag skulle vilja säga: Släpp prestigen sossar och folkpartister, samarbeta, med stadens bästa för ögonen, inget annat. Blockpolitik är hur som helst förlegat.

Och du som kanske tänker rösta på SD. Alla vet om missnöjet. Du kan inte bara missnöjesrösta. Den här gången kan SD få riktig makt. Tror du, handen på hjärtat, att dom kan hantera den makten.
Och tänk på detta, SD på riksplanet kan lova hur mycket populism som helst, dom kommer ändå aldrig att få makten, aldrig behöva stå till svars för sina luftslott utan reel ekonomi.
Men i Landskrona, tänk på det, kan SD bli tvungna att ta ansvar, för allt. Inte bara snacka dynga. Tror du att dom är mogna den uppgiften, handen på hjärtat?
Och, handen på hjärtat, hur tycker du att SD utnyttjat sina mandat under den här perioden?

No comments: