Tuesday, September 26, 2006

Olika böcker i olika städer.

Jag fick en förfrågan om böcker, en utmaning, av Jakob (childejakob.blogg.se).
Jag svarar lite snabbt nu, om en timme hade jag nog skrivit annorlunda.

Bok som förändrat mitt liv: Tvillingdetektiverna (Ahlrud), Ett karibiskt mysterium (Christie), Dagarna före lunch (Claesson), På drift (Kerouac), Beatles (Christensen).

Bok som jag läst mer än en gång: Oj oj oj, alla böcker jag skriver om här har jag läst mer än en gång. Men, okej, Ankare (Östergren), Kaktusstigen (Dahlström), PS Anteckningar från ett sorgeår (Mia Berner), Cabaret (Wolgers)

Ta med till en öde ö: Boken om det hemliga sällskapet (Hylinger) Vådan av att vara Skrake (Westö), okej, Bibeln. Alla i pocket.

Som fått mej att skratta: Den store Blondino (Dahlström, tullbajsscenen framför allt) En stockholmsbok (Claesson, historien om den danska kommunistiske negern på jakt efter ett fackförbund i Stockholm, hans möte med en bondson till polis.) Bukowski.

Som fått mej att gråta: Han som älskade livet (Stone), Vänner (Lars Forsell, dikten till det döda barnbarnet) Två (Tikkanen) Dikten till fastern (Malmsten).

Just nu läser jag: Levande tillsammans (Werup, på toaletten) Män som hatar kvinnor (Larsson, i badet). Böcker om Athen.

Önskar att jag hade skrivit: Psmith ordnar saken (Wodehouse), Kärlek i Europa (Stenberg).

Det ska jag läsa härnäst: Claes Hylingers och Magnus Hedlunds nya.

Det gick ganska fort. Jag kunde inte skriva en bok bara, så jag valde att missuppfatta.
Välkomna, alla!

11 comments:

Windy said...

Menar du inte dikten till MOSTERN?
"Ta ett bloss för moster Lillie
Lucky Strike & ett stort glas rött
Ett halsbloss för moster Lillie har dött"

Anonymous said...

Jo, den menar jag, hittade inte boken, så jag kunde inte kolla.
Från det ena till det andra: Vi kommer, om det varit oklart, på lördag.

Anonymous said...

Jag ljuger!
Jag har inte läst bibeln mer än en gång. Jag har nog inte läst hela bibeln överhuvudtaget, såvida inte alla skvättar blir till en full tunna.

Anonymous said...

ja, herregud, kärlek i europa, det är en bok, det. Glömde den när jag gjorde en sån där lista på min blogg. Men du, på min lista fanns två kreativa frågor till:
Vilken bok önskar du hade skrivits?
och
Vilken bok önskar du inte hade skrivits alls? (Man får ju gärna svara något mer originellt än Mein Kampf, även om den ju är ett godtagbart svar, naturligtvis, och särskilt kommande från en man från Landskrona.)
Nå?

Anonymous said...

Den som borde ha skrivits håller jag givetvis på med nu, det förstår du väl.

Det finns ju en hel del svenska deckare (säkert på andra språk också) som aldrig borde ha getts ut, i alla fall.
Förra året på bokmässan delade jag tid med en kvinna från Landskrona som jag aldrig hade hört talas om tidigare. Hon hade gett ut en deckare som utspelade sej i landskronamiljö. En kvinnlig journalist tror jag, lite övernaturligheter och astrologi och skrock, såna grejor. Hon läste i cirka tjugo minuter ur den boken (vi hade tjugo minuter var), det räckte, fruktansvärt förutsägbart och dåligt språk mitt i all mystik och påklistrad spänning, sen började hon läsa ur den kommande boken som inte var färdig(som antagligen aldrig kommer ut), det var sövande pretentiöst och tråkigt och Annika Bengtzon i C-divisionen (antar jag, jag har aldrig läst Marklunds böcker, men en och annan klok krönika). Jaja, hon blev avbruten till slut, ingen lyssnade mer än jag som var tvungen. Jag antar att hon borde hålla sej till hästar som jag har för mej att hon sysslade med.

Windy said...

Ni kommer på lördag, bra!
En gång satt jag och Myran på en byggnadsställning utanför min lägenhet på Lundavägen mitt i natten med varsitt glas konjak och läste Malmsten-dikter för varandra. Visserligen pissfulla, men ändå.

Anonymous said...

Jag och Myran satt också på den byggnadsställningen, när du var i Oslo. Jag minns inte ens vad vi pratade om, glad för att vi inte ramlade ner bara. Tapiren kanske, det var just när vi hade startat Dykarklubben Tapiren, om jag minns det rätt.

Anonymous said...

Kul att läsa den här listan!
Ankare av Klas Östergren, Kaktusstigen av Sture Dahlström, Kärlek i Europa av Birgitta Stenberg... det är några personliga favoriter även för mig.
Och japp, det skrivs oerhört många överflödiga deckare här i landet.

Anonymous said...

jonas, jag skickar brevet det första jag gör på måndag. tusen tack.

Anonymous said...

Sandra: Glöm inte att skicka med din adress, annars slutar det ju bara med att jag blir en hundring rikare.

Anonymous said...

förhoppningsvis är jag inte så korkad. haha. fast man vet aldrig...