Thursday, December 28, 2006

Stig Claesson kommer också att dö.

I mer än tjugo år av mitt liv har Slas varit en oerhört viktig person. Inget varar för evigt.
I mer än tjugo år, kvällarna nere vid havet när solen går ner och jag var ensammast i världen, men Slas.
När jag ska ut och resa, alltid en bra slasbok i packningen, en som jag läst om flera gånger. För att vara på den säkra sidan, om alla andra böcker är skit.

Den första bok jag läste av Slas var En vandring i solen, det var 1984 eller 1985, jag snodde den från Västervångskolans bibliotek. Den boken har jag läst många gånger.
Många gånger har Slas lärt mej det om och om igen, sorgen kan bli uthärdlig med hjälp av humorn och ett nyktert seende.
Ett nyktert seende kan mycket väl ske i onyktert tillstånd.

Dagarna före lunch är en fantastisk berättelse, om rädsla.
John Andersson (är det väl, jag hittar inte boken nu), vill inte bli full, men framför allt, han ska absolut inte bli nykter, då faller allting. Medan mörkläggningen gör ljuden högre och mer skrämmande. Och systersonen måste bli äldre, och det blir han.
Och allt detta med humor medan stöveltrampet ökar.

Detta skriver jag medan jag lyssnar på en repig Hasse Kvinnaböskeplatta som inte är min från början, utan Annas. Vi lyssnade på den mycket under sista hälften av nittiotalet. Tove var ofta med då, vi hade ett konstigt förhållande, henne träffade jag igår. Hon är möbelsnickare i Limhamn nu. Ska komma hem på middag.

Hasse Kvinnaböske skriver annorlunda texter än Slas.

Jag satte igång värmen i kolonistugan på julafton och på juldagen kunde jag sitta där och arbeta i några timmar innan vi åkte till Hässlehåla.
Tomten kom till Borstahusen och jag fick Slas senaste av Johanna.
Fick jag Slas sista?

Om vänskap funnes är kanske Slas bästa bok. Den handlar om Pär Rådström, och även om Niklas. Den handlar om döden. Den handlar om kärlek och Paris och om att resa sej upp och gå när man anser att man har rätt till det.
Den handlar om vänskap.

Jag träffade min gamle vän R. Han tycker också om Slas. Möjligen introducerade han mej. Jag minns inte.
Han påminde mej, apropå Lundbergincidenten, att han gjorde samma sak långt tidigare. 1995 var jag ganska ny i Malmös litteraturliv, hade lärt känna några äldre författare, bl a Magnus Utvik. Vi satt på Tempo och R provocerar bra när han vill. Han sågade, rakt i ansiktet på Magnus hans roman Simone, han hade förvisso inte läst den, men bläddrat lite, och märkt att den var värdelös.

God natt, fröken Ann. Så heter årets bok. Den är skriven av Stig Claesson, 78 somrar. Den handlar återigen om John Andersson. Den handlar om en man som till slut förstår även fysiskt att han är gammal. Att han är färdig.
"Du ska alltså aldrig använda din skrivmaskin mer, sa Bengt Persson.
Nej, sa jag."

Jag vet inte om det är Slas sista roman.
Bra författare ljuger alltid, vägrar inrätta sej i ledet.
Men om det är det sista från Slas, så vill jag bara säga tack, tack för allt.
Och om det är det sista, så vill jag bara säga att du slutade storstilat, maligt, självgott, ilsket, humoristiskt, allvarligt, och alldeles bara du. Respect!

6 comments:

Anonymous said...

Kan någon dö om dom är odödliga?

Anonymous said...

Allt är går i fiktionens/litteraturens underbara värld.

Anonymous said...

Så här är det. Det enda Slas jag har försökt läsa innan denna julen var Män i min ålder, tyckte den var kass, men det var bara den farsan hade i bokhyllan. Jag la Slas på hyllan, fram tills nu. Köpte just en Vandring i solen. Läste den snabbt i badkaret i norra skåne under julen. En fantastisk bok. Den bästa jag läst i år och en ny värld har nog fan öppnat sig, bättre sent än aldrig. Det var ju konstigt. Att vi skulle nämna samma bok samma dag. Så fort jag kom hem till Malmö igen stack jag till kvarnvideo och köpte filmatiseringen med Gösta Ekman och dom andra. Den var bra. Men inte som boken. Jaja.

Jonas Bergh said...

Den fysiska persinen dör ju, men något annat lever vidare.

Män i min ålder har väl sina poänger, men är ingen av dom bättre.

Jag hade tänkt skriva om Slas, och om bl a En vandring i solen i några dagar. Innan jag började skriva såg jag att du hade nämnt boken, Daniel, men jag kunde ju inte låta bli bara för det.
Ja, ett märkligt sammanträffande.

Jonas Bergh said...

Att resa sej upp och gå, Medan tidvattnet vänder, Vem älskar Yngve Frej (även på film där "Loffe " Carlsson är perfekt), Henrietta ska du också glömma, På palmblad och rosor, Rosine, och dom självbiografiska som började med Svart asfalt grönt gräs och fortsatte med Det lyckliga Europa, Efter oss syndafloden, Följ alltid Cecilias exempel, Sov du så diskar jag och Sekonderna lämnar ringen.
Flera av dessa finns i pocket. Och en jävla massa andra. Men börja där ...

Anonymous said...

slas e super, köper alltid en ny varje vårvinter på bokrean!