Sunday, February 04, 2007

Ingenting förändras av sej själv

Vernissage på museet i Landskrona idag. Den stilige fotografen Anders Hilding som är 76 år nu ställer ut bilder från femtiotalet och framåt. Väldigt mycket folk kom. Anders och hans fru Eva dansade till bandet som hade vibrafon och smoking.
Jag gillar verkligen Anders Hilding. Han har alltid varit en hårt arbetande glidare. Som jag.

Jag och Elsa åt kycklingsallad på tåget till LA. Vi hade picnic.
Vi hann inom Akropolis innan Johanna kom med ett senare tåg.
Sen var jag familjen Berghs representant på vernissagen. Anders och Eva är gamla vänner till mina föräldrar. Men mina föräldrar är i Spanien och mina syskon kom inte.
Jag tycker om att prata med snofsiga människor i sextio- sjuttioårsåldern. Människor som jag minns från stora fester i min barndom. Jag tycker om att flera av dom har läst mina böcker och tycker om dom, fast att dom kommer från en helt annnan variant av liv.
Man ska inte vara så snabb med fördömandet.
Och alla andra människor på museet som trängdes för att se bilderna från sin stad. Kanske hitta någon man kände.
En speedwayförare som visade häcken, till exempel.

Man kan göra en dag i LA, tycker jag. Gå på museet och sen traska den vackra vägen bort mot Konsthallen och Se Elisabet Apelmo och Marit Lindbergs fina utställning. Passa på att revidera sin uppfattning om Landskrona, kanske. Gå på någon av krogarna med havsutsikt, eller nån annan. Känna in.

Jag var på möte hos journalisten och författaren Magnus Sjöholm sen. Vi åt keftadis (?), grekiska köttbullar, tsatsiki, goda oliver, hembakat bröd, laxbitar med pesto, och små bakade potatisar med röra och lök och kapris. Det var på Capri vi mötte varandra, det vet du. Basilikabiffar och lite annat. Mycket gott.
Och det är bestämt nu. Det blir Författar-EM på Gamla IP i Malmö i början av juni. Sex lag, Sverige, Danmark, England, Tyskland, Italien och Ungern. Fotboll och uppläsningar och debatter i dagarna tre eller fyra. Boka in!

Jag skulle skriva mer flygande och flytande och öppna små prång i trånga gränder och plocka fram ljus där ingen trodde att något fanns. Men det får bli en annan dag.

3 comments:

Anonymous said...

Eftersom jag lagt Fredrik Ekelunds gamla fotbollsskor på hyllan så har författarlandslaget gjort förstärkningar. Gellert Tamas och Henning Mankell. Henning kommer inte att spela, mer gå på linjen, som jag ungefär. En värdig efterträdare.

Anonymous said...

Jag tänkte fel först och associerade Anders Hilding till Anderz Harning, men jag besinnade mig.
Du är ju en riktig Landskrona-ambassadör.

Jonas Bergh said...

Ja, det är jag. Det behövs några såna också i rådande klimat där Landskrona utmålas som hela Sveriges avlopp titt som tätt.
Det är alltså inte så.