Sunday, June 22, 2008

Vad bryr jag mej om varför

Jag eldar upp en bokhylla. Jag fick en yxa i Vollsjö. Jag högg sönder bråte på ödetomten. Jag dödade ett gammalt skåp. Min vassa yxa.

Kallare än Kargil-Carina Rydberg
Nomaderna-Carl-Johan Vallgren
Nödvändighet-Amanda Ooms
Blod och tarmar i plugget-Kathy Acker
Lysande utsikter-Kathy Acker

Det var åttiotal och nittiotal. Det var inte bara Kafka, Camus och Ekelöf. Det var inte bara Lundell och Kerouac. Men det var samma frågor och samma längtan.

Gräsklipparen är sönder. Jag hugger huvudet av grässtrån med min yxa. Jag ville ge mina barn en sommaräng. Jag ville ge dom ett äventyrsland. Jag ska ge dom ett hus på Bornholm istället. Jag ska bygga upp det av gamla träd som blivit papper. Sen kanske, när dom har blivit vuxna. Kanske barnbarnen kan ...

I huvudet på John McEnroe-Tim Adams
Februari-Hans Gunnarsson
I skuggan av ett brott- Helena Henschen
Kostym-Ninni Holmqvist

Det är något med bänkar, tidningar, böcker, ett glas öl i handen, krogbord med publik som vet hur man uppför sej. Ruffigt men korrekt.

Det var ett dyrt och smaklöst tivoli. Det är precis samma sak som dom amerikanska blåbären. Vad är skillnaden? Dom är större. Vad är skillnaden? Tivolit var mindre. Men dyrare.

Jag brukar köpa en väska varje eller varannat år. I Ystad. I den gammeldags väskaffären där gubben pratar och kan allt om varorna. "Det är ju en klassiker", sa han när jag köpte min andra eurobag. Svart, stående (passar bra på barnsadeln då, är dessutom snyggare) med minst tre fack. Något större än en A4. När jag köpte min tredje hade man ändrat lite på modellen. Ett fack till.
Jag sliter på cyklar och väskor. Jag har alltid väska med mej. Jag måste ha mina papper, skrivböcker, vanlig bok. Band att lyssna på, pennor, batterier, servetter. Tågtidtabell.

Rapport från en skurhink-Maja Ekelöf
Sammanbrottet-F. Scott Fitzgerald
Ich bin ein biblothekar!-Christer Hermansson
Svarta biljetter-Jayne Anne Phillips

Det var ett fult och smaklöst tivoli. 120:- spänn för tre barnkaruseller.
Min senaste eurobag gick sönder i Madrid. Jag hittade en perfekt modell på tivolit, en Star Dragon. Visst spelar utseendet och väskans funktioner stor roll. Men märket är det vikigaste. Star Dragon, Exciting World.

Som ni märker, för at piffa upp min blogg. För att tjäna ännu mer pengar på den. För att både vara konsumtionshipp och kulturrätt, har jag nu börjat modeblogga, samt gett mej in i den (visst, lite dammiga) väskdebatten.

5 comments:

Anonymous said...

Hoppas att försäljaren blir glad för att Star Dragon fått ett omnämnande på bloggen

Jonas Bergh said...

Givetvis har jag kontaktat Star Dragons Head Quarter och fixat till lite fördelar, om man säger så.

Windy said...

Glöm inte att länka till Star Dragon , då kommer du bli jätterik.

+1 på "i huvudet på John McEnroe"

Jonas Bergh said...

Igår såg jag av en händelse en timmes sammandrag av McEnroe-Borg-matchen 1980 på tv4 sport.
Jag minns att det skulle vara party på Tornets kvartersgård när det begav sej, men jag kom för sent för att matchen blev så lång.
Det var rörande att se. 18-16 i tie-break i fjärde set! Vad säger man.

Jonas Bergh said...

Förresten, Windy. Du ska inte in på ett glas i veckan? Fick du Anna-inbjudan?