Tuesday, December 18, 2012

När jag var barn i mitten av 70-talet hände det en gång att jag gick på toaletten med orden: "Jag ska strypa en neger." Det var längesen, okunnigt och aningslöst, barnsligt. Jag har blivit klokare med åren, jag säger inte, tänker inte så längre, och mitt liv har inte blivit mindre fritt. Alla människor som tycker att dom får sina traditioner förstörda för att man låter bli att förlöjliga och håna människor med ett traumatiskt och orättvist, plågsamt förflutet i släktled efter släktled, bör lägga sin kraft åt att analysera sej själva, och dom torftiga liv som kräver dylika torftiga traditioner. Och kom inte med snack om censur och politisk korrekthet. Det handlar inte om det, och det vet du, någonstans handlar det endast om din bitterhet, elakhet eller dumhet, eller alla dom sakerna.

6 comments:

plz said...

Hoppas att detta inlägg fick dig att känna dig fin och god och anständig. Något annat syfte med det kan det väl inte ha funnits? Så mycket "antirasism" är just av det slaget - självuppblåst poserande.

Jonas Bergh said...

Där fick du mej med byxorna nere. Kejsaren är naken.

Daniel said...

Kanske att du skulle kunna varva antirasism med rasism för att få lite balans.

Lite mer jag är inte rasist, men...

Det kanske skulle falla plz i smaken.

Jonas Bergh said...

Tack för tipset! Jag är lite osäker bara. Jag hänger upp mej på det här med "själuppblåst poserande", hur jag ska undvika det när jag plockar fram mitt sanna vardagsrasistiska jag. Men det är klart, vanlig vardagsrasism kommer ju naturligt, som en reflex, som en mänsklig rättighet. Det är ju så vanligt folk, riktigt folk, tänker och känner. Det kan ju aldrig bli fel, bara äkta och ärligt. Nu, i sanningens ljus, förstår jag inte vad jag försökt uppnå, egentligen. Jag ska försöka vara mer sann, men det är problematiskt, det ska jag inte sticka under kammen med. Jag har poserat uppblåst så länge nu, det har blivit en del av mej, en falsk del, men dock.

plz said...

Var rasist om du är det, det lägger jag mig inte i. Det jag syftade på är att människor som kallar sig "antirasister" ofta är så förbannat präktiga och självgoda och godhetsknarkande. Du är ett gott exempel på det. I stort behov av att känna sig fin och god (och av att få bekräftelse från andra i detta), till skillnad från "vanligt folk" (naturligtvis föraktar du sådana, det gör alla antirasister från medelklassen).

Jonas Bergh said...

Du, plz, du vet väldigt lite om mej. Nu antar jag att du inget vill veta heller (eller, snarare tror jag - obs, tror, tror - att du är en sådan där typ som redan vet allt, skåpet står där du en gång ställt det, det ändrar vi inte på, det blir enklast så), det blir ju även enklare att hålla fast vid klichéerna då. Så varsågod, fyll föraktet till bredden, huset bjuder, god jul Messerschmitt!