Sunday, February 05, 2006

Pool och poetry i Stockholm

Min och Rickards pappa gick på tandläkarhögskolan tillsammans på sextiotalet. Senare ordnade man kurser i Spanien och Portugal på våren, en sorts tillfälligt lyxkollektiv för barn och föräldrar.
Rickard är ett år äldre än jag och kommer från Husqvarna. När jag var tretton eller fjorton var vi i Albufeira, jag var lite mer van på att kröka, Rickard visste mer om musik. Året efter var vi i södra Spanien, Rickard läste engelska musiktidningar, läste Slas och lyssnade på Smiths, han lärde mej mycket, under många år. Jag tror att jag lärde honom något också. Våra politiska åsikter innehöll framför allt två saker: Solidaritet och frihet.
Vi åkte till London 1988 och bodde hos några nordirländska bröder och kusiner med släktdraget ett enda långt ögonbryn. Rickard hade träffat dom i USA året innan när han gjorde den grejen, on the road.
Vi besökte nordirländarna på hemmaplan några år senare, den stora familjen med den egna lilla golfbanan med biljard och Space Invaders i ett plåtskjul. Den lila folkabussen som vi åkte till Galway med. Matchen i gaelisk fotboll, en blandning av fotboll och rugby, alla var kusiner med ett ögonbryn.

I slutet av maj tog jag tåget ensam till Stockholm för att vara med i SM i Poetry Slam. Jag skulle bo hos Rickard som hade flyttat till Stockholm efter flera år i
Lund. Han jobbade som pressekreterare hos Moderaterna. Det var mycket konstigt för mej, jag var mycket upprörd i mina tankar under lång tid. Men han var min goda vän. Och senare har jag förstått att min vänsterfrihet inte nödvändigtvis behöver vara så långt ifrån hans högerfrihet. Men det är en annan historia.

Jag var nykter sedan sex, sju veckor. Det var första gången jag skulle sova utan Johanna. Det var konstigt och som vanligt att möta Rickard i riksdagshuset. Han var han och jag var jag. Armodet i min uppväxt har aldrig varit ekonomiskt. Men jag har blivit uppfostrad efter strikt socialdemokratisk modell. Ska man ha något så måste man göra något. Men jag har alltid vetat att resurserna funnits.
När Rickard tog mej ner till riksdagens runda swimmingpool hade jag inget ont att säga om det. Jag var nykter och mådde dåligt, jag hittade ett par rosa Addidasshorts som någon riksdagsman glömt, antingen en Moderat på 80-talet eller en sosse igår. Jag simmade runt där och det var ju friheten, det var allt jag kunde önska. Det är fortfarande mitt högsta och största mål i livet: Att ha en egen swimmingpool, inomhus.

I Rinkeby var det SM i dagarna tre eller fyra. Eric Fylkesson var tokig konferencier.
Niklas Åkesson från Malmö och Daniel Bou(jag kan inte stava efternamnet), delade förstaplatsen, jag kom sjua. Vårt lag från Malmö kom orättvist tvåa, Stockholm ska ju alltid vinna, oavsett kvalitet.

Det var både kul och jobbigt att träffa och bo hos Rickard. Jag var fortfarande mycket dålig av aktiv alkoholism. Vi var som en gammal gubbe och kärring som tvunget skulle gräla, medan vi älskade varandra. En incident som jag minns väl var när han av någon anledning sa att han inte kunde lita på mej, jag var ju alkoholist. Och jag sa: Men du litade ju på mej när jag var aktiv alkoholist, det var ju då du skulle tvivla. Nu är jag ju ren.
Jag minns inte exakt vad det handlade om, jag minns bara väggen av hårdaste stål mellan oss just då, hopplösheten. Jag var en mycket social inkompetent människa vid denna tiden. Rickard och jbag kom tillbaka till varandra, när jag blev bättre. Och vi blev vuxnare. Men nu har vi tappat kontakten igen. Vi har känt varandra sen vi var sju, och varit viktiga för varandra sen vi var femton. Men inte nu längre. Det får man kanske acceptera när livet har sin gång, även om jag gärna ade sett ett litet rakare slut.

En ensam dag i Stockholm tänkte jag gång på gång tanken: Fan, vad lätt det hade varit att bara slinka in och dricka två snabba. Bara för att lugna den satans oron som höll på att spränga min mage och mitt huvud. Jag hade aldrig tänkt att det hade varit lika enkelt alla dagarna i Malmö. Den dagen, kvällen innan, hade jag fått veta att det fanns en öl som var helt alkoholfri, inte lättöl, helt alkoholfri. Jag gick in på Systemet och köpte fyra flaskor, gick bort till tidningsaffären på Drottninggatan där jag visste att Kvällsposten fanns. Sen hittade jag en bra bänk i en park, gjorde som jag alltid har gjort för att komma in i mej själv och den världen där, som blickar utåt i ett lugn. Drack öl, läste tidningen, skrev lite och lyssnade på ett blandat band i freestylen.
Solig maj i Stockholm, dagen efter kom Johanna och vi bodde på hotell, en av våra favoritsysselsättningar.
Tre gånger badade jag i riksdagens pool i samma rosa brallor. Tack, Rickard!

12 comments:

l.t. fisk said...

Jag tycker det är fint, det där med poolen. Du kommer att få den. Min kompis M. B. sa alltid såhär till mig när jag kände mig nere och när jag undrade vad det skulle bli av mig: Om du bara håller dig till mig, så kommer det att gå bra. Och så blev det. Det gick bra, även om det kan gå knas ännu. Men så här långt...
Själv har jag aldrig gillat pooler, varken binära eller de med vatten i. Jag har alltid varit mer för ett köksbord där man kan sitta och dricka kaffe och äta frallor med en vän i timmar, dagar. Och aldrig känna kravet att ta tag i saker. Så kommer det aldrig att bli, och det är nog bra att det inte blir så, när jag tänker efter. Ibland är det bra att det inte blir som man vill. Så, ja.

Anonymous said...

Nu sitter jag och skriver en bok, känner det kravet, samtidigt som jag planerar för försörjningen när boken är klar till sommaren. Många dagar känns det nånstans som att jag inte gjort tillräckligt mycket. Det gäller det sociala också. Men ändå, ibland tänker jag att det hade varit skönt att bara kunna spänna av, att inte måste nånting. Men det hade nog blivit jävligt trist. Nä, det är balansen.
När jag tittar på många av dom människor jag känner, många från Landskrona, många som varit ute på knasiga vägar (jag inkluderad, du, M.B. väl?) och många andra av mina äldre vänner och bekanta, några är döda) Så kan jag se att, fan vad bra det gick för oss ändå, utan att man sålt så stora delar av sitt hjärta.

l.t. fisk said...

Mm. du har rätt, såklart. Det är fantastiskt egentligen. Va konstigt och samtidigt, varför inte? Själv sitter jag och petar i allt det som jag önskar någon annan hade tagit hand om, som uppgifter till NCB om hur många skivor jag tror jag kommer att sälja, uppgifter till STIM och gud vet inte allt och fan och hans moster och när jag har gjort det så känner jag faktiskt en tillfredställelse att faktiskt ha gjort det, tagit hand om verksamheten, så att säga, på egen hand. Men tiden, Jonas, du vet hur den är, den där tiden, som den bara flyger, försvinner. Om jag tänker på vad jag har åstådkommit blir jag stolt. Men jag tänker också på hur lite det i själva verket är i det stora hela. Och ändå är jag mindre störd av det nu, än när jag var 24 1/2. Jag har väl åldrats. Det är åtminstone vad min gråa hår talar om för mig. De och min lille grabb som säger: Du är gammal, pappa, och sen flinar, garvar, lyser.

Anonymous said...

Jag är ännu äldre, men min dotter säger att pappa är en pojke. Hon vet vad det handlar om, att fisar är roliga, till exempel. Och givetvis vet hon ändå knappt ett skit.
Robert Aschberg gjorde ett program där några stycken fick äta en dyr brakmiddag, sedan få lavemang och ikläda sej latexdräkter med ett hål för analöppningen, sen tävlades det om vem som kunde hålla sej längst. Jag såg inte programmet men får det återberättat då och då, jag skrattar så att jag får ont i käkbenen. Jag kan inte hjälpa det.
I Den store Blondino skriver Sture Dahlström om hur Blondino alltid blir tagen i tullen när han kommer med färjan (älskade saknade färjor), dricker en liter matolja och skiter tullaren i huvudet, jag skrattar nu, när jag skriver det, herregud. Och ändå är jag en mycket strikt människa på många sätt.
Vad nu detta handlade om, jag tyckte att det passade in. Balans,det är den jag är ute efter.

Anonymous said...

Då kan jag väl bidra med nedanstående citat från en "härligt" studentikos sång.

/: Österman han njuter med en ål i sitt hål :/
/: Känner hur den krälar :/
Skiten sprutar när den åker ut och in.

Jag såg förresten "SM i lavemang" på TV. Fylking har aldrig varit bättre. Aschberg skrattade sig genom hela programmet, jag med.
Jag minns också "pruttomanen", en engelsk analekvilibrist med grön sparkdräkt och talk på röven som fes sig genom "God Save the Queen". Stor humor.

Anonymous said...

Den gröne fismannen såg jag också, och uppskattade. Nu har nog bajskvoten fyllts, tror jag, apropå balans.
Jag tänker på den tjocke mannen i Meningen med livet, han som spyr på städerskan och spricker. Men det måste bli en annan historia.

Anonymous said...

Jag vill skriva något om att du är bra, att det du skriver berör, att det märks att det är på riktigt. Har suttit någon timme nu och läst alla dina blogginlägg. Jag är sjukskriven för diskbråck och kan inte sova på nätterna, försöker få tiden att gå genom att kolla på seinfeld eller läsa serier. Böcker ibland men jag tar starka smärtstillande som gör mig ofokuserad och... ja lite dum. Din blogg var ett ovanligt bra sätt att tillbringa tid på. En gång intervjuade jag dig för Sydsvenskan, jag hade ett par timmar på mig och det blev inget vidare i tidningen. Upplägget var liksom bestämt av chefen på förhand, jag skulle skriva om dig och Majgull Axelsson, kontrastera den okände unge hoppfulle litteratören med superstjärnan som majgull var då efter aprilhäxan. Du hade hållit någon uppläsning i Sofielunds Folkets hus inför fyra gubbar typ medan tanterna klängde som Beatlesfans på majgull ute i Husie. Du spelade ett indieblandband i din lägenhet och hade ett golfset i ett hörn och verkade sjyst. Jag gillade verkligen sättet du skrev på och det gör jag fortfarande, märker jag. När jag sedan generat ringde och berättade om upplägget svarade du att det var okej, att det var väl den givna vinkeln, men jag skämdes för du förtjänade bättre än så. Jag är glad att du fortfarande skriver. /Niklas

Anonymous said...

Niklas: Hej, jag tyckte att det blev en fin intervju. Vad jag vet går det väl bra för dej, har du inte fått något journalistiskt pris?
Det är jävligt med ryggen, jag har själv ischias (hur det nu stavas)som dyker upp akut en eller två gånger om året, från golfspelandet en del skulle jag tro.
Det är skönt med en blogg, man kan skriva som man vill. Ärlighet är något jag verkligen prioriterar.
Innan vi flyttade till Vollsjö (2003) där det inte fanns kabelteve eller ens danmark spelade jag in Seinfeld och Kojak och Kommisarie Morse att ha när sömnen inte ville komma. Men vi hade ju en ganska nyfödd dotter också (är det inte något om barn jag minns att du skrivit?). Jaja, Seinfeld är bra. Jag somnar varje kväll framför teven, jag slutade titta vaket då, i Vollsjö. Nu känner jag att det är dags att knoppa in, trycka igång apparaten. Krya på dej och tack.

Anonymous said...

Hej jonas,
det här var en fin text. Verkligen. Stillsam och ödmjuk. Det är bra.
Men jag undrar, var det Rickard som bodde i närheten av Smålands i Lund? För ti och jag har funderat på vad som hände med honom ända sen den kvällen han tvingade med oss hem på efterfest bara för att skälla på oss hela natten (eftersom hans tjej hade dragit till sorbonne)(jag vill minnas, eller om det var han som mindes, att hon var ofattbart snygg.)Mycket fräck ung man i så fall. Passar som moderat.

Anonymous said...

Huvudet på spiken, Anna. Det är samme, Rickard. Jag brukar inte tänka på honom som snygg men ofta som fräck, obstinat (men det var en tjej på Irland som sa att han var så snygg att han kunde få vem han ville, minns jag nu. Det brukade han påpeka).
Jag brukar inte tänka på mej själv som snygg heller, men fräck kanske, obstinat. Vi kunde vara ett mycket odrägligt par i vissa kretsar, Rickard ochjag, mycket underhållande i andra, vill jag tro.

Anonymous said...

Nej nej, det var Rickards TJEJ som var ofattbart snygg. Enorm mun. Rickard och du såg dock också trevliga ut, det är inte så jag menar, men rätt ska vara rätt.

Anonymous said...

Oj då. Så tokigt det blev. Ja, hon var snygg, jag har ett foto på henne från den tiden, hon gjorde sej verkligen. För övrigt var hon på Poetry Slam-grejen i Rinkeby. Men Rickard hade en ny tjej då.