Tuesday, February 14, 2006

Sommar och höst mellan Södervärn och Dalaplan

Först skrev jag den lilla boken. Så enkelt i solen, en kort och ganska glad bok om en kille och dom människorna han träffar, en flipper- och ölpolare, en svartspritförsäljare, en farfar, en liten blattekille som har släktingar som säljer grillad kyckling, den vemodigt jovialiske gamle fyrvaktaren, OCH SUSANNA.
Det var ingen självbiografisk berättelse, men huvudpersonen hette Jonas (Jonte) Sten. Han var inte jag, men jag kunde använda saker från mitt liv, historier jag hört och sen bara spinna vidare, jag fick skriva som jag ville. DEt var första gången som jag lät andra människor komma till tals. Det var en fröjd, jag var inte riktigt inne i det, men jag var på väg.
Vi hade inte flyttat än, det var sommar 2001 och jag blev bättre och bättre, vädret blev bättre. Vi badade på ställen runt hela Skåne och upp mot Halmstad i min mormor och morfars gamla hus som blev äldre och sjukare, men luktade så gott. Korna i hagen som lutade, lugnet och havet och den gamla cykeln att cykla till Trönninge med, för att handla tidning, lättöl och mat. Den rostiga grillen och gräset som alltid var lagom för högt. Jag och Johanna.
När vi var hemma cyklade jag till biblioteket och skrev för hand, sen hem och in i datorn och när det blev höst var jag klar, då hade vi flyttat också. Tidskriften Serum hade det lilla förlaget Fakir, dom ville ge ut den lilla boken, Så enkelt i solen. Två releasepartyn, Mässingshornet i Kirseberg och Svinaryssland Folkets hus. Paul Nilsson läste, Magnus Ödmark, Marie Pettersson (tror jag) och L.T Fisk spelade. Boken sålde slut ganska snabbt. Tomas gjorde ett fint omslag.

Vi hade flyttat. Jag var ganska frisk. Drack lättöl på Bullen ibland, gick ut på krogen med Johanna och kompisar ibland. Simmade tre eller fyra dagar i veckan. OCH, jag hade fått blodad tand, jag hade hittat min bok, Så enkelt i solen var en avancerad övning och jag lärde mej, nu skulle jag skriva en fet bok som skulle bygga i grunden på mej själv, men där jag skulle få skriva om allt jag ville, bygga ut historier låta dom bli tokiga från verkligheten eller från min fantasi.
Hur det gick till? Det ska jag skriva om i övermorgon ...

No comments: