Thursday, May 03, 2007

Mi corazon, Suomi

Jag har växt upp med Danmark på andra sidan sovrumsfönstret. Ett Danmark som alltmer känns som pseudofrihet för reaktionära typer som längtar efter ett femtiotal som aldrig har funnits.
Smygarna. Även om man inte smyger så mycket numer när allt är tillåtet i snuskdebatten som förs på insändarsidor där man utan belägg kan säga vad man vill. En debatt som borde föras av alla med lite mer än pannbenets hårda yta innanför ... pannbenet. En debatt som borde vara öppen med kvalitet. Och inte som busungen som bråkar med läraren, som Jimmy gjorde med Mona, avbröt och avbröt medan Mona sa sin läxa upp och ner och kors och tvärs.
Det är allvar, mina damer och herrar.
Uppträd seriöst!
Krossa krypen!
Dom har inte en chans.
Vad vi sen ska göra med alla dom som säger att dom tillhör folket och vet hur verkligheten ser ut, det vet jag inte. Jag orkar inte tänka på det. Jag önskar att jag vore Sisyfos, bara en sketen sten, sen är det klart.

Jag börjar mer och mer planera min egen flykt. För jag kan inte sluta höra och läsa och se allt jag hör och läser och ser. Jag kan inte sluta bli upprörd över det infantila hos dom som skriker, och jag kan inte sluta bli förbluffad över dom som bara nickar tyst. Fegisarna, som inte vågar stå för sitt förakt.
Jag vill till ett land där jag inte förstår språket.
Jag är ganska lik alla andra flyktingar på det viset.
Och ofta kommer jag att längta hem.

En av mina bästa vänner kommer från Finland.
Kjell Westö skriver underbart om Finland.
Och Märta Tikkanen.
Och till viss del Mia Berner i boken om Pentti Saarikoski.
Om Helsingfors.
Claes Hylinger i Ett långt farväl.
Slas i flera böcker.
Och Henrik Tikkanen.
Jag minns dagar i Göteborg, på Hisingen hos en annan finne, Mauri, hans bastu som var tvungen att besökas två gånger om dagen, annars kände han sej konstig. Och klipporna som påminde om Östersjön, och ändå var allting mycket mera salt.
Och det dimmiga romantiska skimmer som finns över Helsingfors. Och den klara luften och skärgården. Och Sveaborg och all historia som finns inpräntad på riktigt hos människor som fortfarande lever.
Som inte finns i Sverige.
Som finns i Danmark.
Är det jag som inte kan förstå? Kanske.
Det är lätt att sitta i en bur av pansarglas och kasta präktiga stenar.
Men dom studsar tillbaka, grabben.

Vad vet jag om Irland och Nordirland?
Jag har varit en berusad tjugonånting där. Jag har hört människorna prata. Jag har sett brandbomben explodera, en av tusentals. Vad vet jag?
Och den historien om London, Brixton. När vi skulle fixa ett hem till skotten, och hans desperation. En av miljoner. Vad vet jag? Har jag reflekterat? Har jag försökt känna in? Jag tror det. Då vet jag kanske en del.

Jag längtar till slutet av tjugotalet i Helsingfors och vidare till Paris och jag fortsätter vara tjugonio och det blir femtiotal och jag är där med mina ögon och öra och penna. Alla histoierna. Och jag känner när han från Algeriet berättar om hur inte hela benet, men foten och vaden sköts bort, det brinner i min fot, i min vad.

Jag längtar till tjugotalet i Helsingfors och jag skulle vara vit först, för att lära mej dansa och älska att dansa, och spela Schubert på piano. Sen skulle jag bli röd. För att jag inte kunde vara jag på nåt annat sätt.
Och Barbro Hörberg sjunger: "Det var en härlig tid." Och hon var inte där. Men man hör hur hon älskar den tiden. Och man hör hur hon avskyr den.

Det ska bli det sista jag gör i mitt liv, tänka tanken: "Just här vill jag vara, alltid."
Men inte förrän då.

15 comments:

Anonymous said...

En gång var jag i Turku, Åbo. Jag har för mej att det fanns en swimmingpool på taket.
Min brorsa bröt armen på ett hockeyläger en annan gång.
Annars är det en vit fläck på kartan, Finland.
Fast jag har ju böckerna, och en och annan film av Kauresmäkis.

Anonymous said...

Vill också minnas att det fanns en pool på taket, inomhus men möjlighet att gå ut, vi fick även följa med M&P och se fästningen i den forna huvudstaden(?).
Min arm bröt jag på hockeyläger i Örnsköldsvik och ej när vi var på turnering i Helsingfors, där vi förövrigt bodde på de blindas vandrarhem ute i skogen med vedeldad bastu precis på strandkanten, dock var det vinter med tjock is men de som ville fick ändå bada i en vak.

Hoppas på en trevlig kväll!

l.t. fisk said...

Man vet ju att man vill dit där det inte är så här, men det är inte en riktig plats, aldrig en riktig plats, den finns, den riktiga i huvudet, alltid i huvudet och den måste skapas och fantiseras och finnas där, bara där hela tiden skapas på nytt för att inte hela helvetet ska braka lös. Finland har ju annars en stolt tradition av ganska stängda gränser. Och den har en ganska stolt tradition av sådant man tycker om. Som Sarikoski och Tikkanen. Hela det finlandsvenska.

l.t. fisk said...

Parland!

Anonymous said...

Blr det några tävlingar ikväll? Jag ställer upp i en eventuell pogodanstävling!

Anonymous said...

Då blir det kanske en sån. Du får höra med Svegis.

Så var det nog ja, med hockeyarmen.
Dom blindas vandrarhem, och Arne var väl också med.

Finland är stängt på många sätt, jo. Och om man jämför med resten av Europa så är SD ett litet skitparti inom sin genre.
Men man kan ju längta efter och vilja vara i länder ändå.
Perfektionism är ovanligt.

Anonymous said...

Det är ofta i länder där man måste vara tyst som det riktigt bra kommer fram. Av inre tvång. Av att jag måste berätta.
Och finlandssvenskarna är ju i minoritet.

Anonymous said...

Han och Hans P var med, NP fick 2 stycken 10 minutrare på 3 matcher och fick, som C-pojke!, totalt ihop flest utvisningsminuter i hela Lejonet den säsongen, tvåa blev Mitch Corbin i A-laget, starkt jobbat av vår kusse. Busschauffören spelade BoneyM hela tiden och när vi kom hem så köpte Pappa skivan, på band, har du möjligtvis den?

Anonymous said...

Nej, men jag har singeln By the rivers of Babylon/Brown girl in the ring.
Var det inte Gatte som kom tvåa.

Anonymous said...

Ok, jag ska höra med Svegis. Misstänker dock att det kan bli lite problematiskt eftersom han inte är speciellt flexibel av sig. Hoppas att Magnus Reimer kommer, det vore kul att prata lite med honom.

Anonymous said...

Definitivt Mitch Corbin, fråga mig inte varför jag kan detta men jag tro med bestämdhet det var 58 minuter mot 55 till Nickes fördel.

Anonymous said...

Keith Gilbertson då?

Anonymous said...

Han var väl den lille snabbe?

Anonymous said...

Känslan man har... av att vara nostalgisk inför en tid som man aldrig har upplevt. En känsla som inte riktigt passar sig, som rentav bemöts med öppet hån ibland. Men en känsla som man ändå får då och då, lik förbannat.

Längtan till Finland och till tystnaden delar jag inte, men jag kan förstå den.

Hatet (rentav vämjelsen) mot de småsinta, småskurna, trångsynta, delar jag. Som fan. Vissa tycker att jag borde skämmas för det. Det gör jag inte.

Anonymous said...

Det är bra, Jakob. Jag skulle aldrig vilja bo i Finland. Men det skrivs många bra böcker som suger en in där.