Thursday, May 07, 2009

Kraschad på väg upp

Så har då ännu en dator kraschat.
Så har jag ännu en gång oerhört lite backup.
En nästan färdig novellsamling.
En tredjedel av min deckare.
En tredjedel av en ny roman.
Borta.
Förhoppningsvis kan min kompis hjälpa mej att hämta tillbaka allt.
Thomas och min nya bok har jag bara handskrivet än så länge.

BoIS gjorde ett mycket bra jobb igår. Jag känner mej stolt och rörd när dom kämpar och jobbar som ett lag. Det var värt resan. Och så är det inte alltid.

Det är intressant när man skriver en bok som någon annan redan skrivit. När man inte bara redigerar, utan lägger till sej själv också. Det är vad jag gör i min och Marcus bok. Den blir nog bra.

Hamburg, Salzburg och sen Kroatien. Vi köpte Inter Rail-biljetter igår. Det blir dyrt. Men vi har en reskassa. Jag har ingen extrakassa, äter brödkanter. Har det ekonomiskt bättre än cirka nittio procent av jordens befolkning.

10 comments:

jonas swärd said...

kroatien e härligt, har varit på krk och ska till pula i år

ea said...

Enkel backup: E-posta det du skriver på två ggr i veckan till dig själv. Eller skaffa ett simpelt usb-minne för en hundring. Det är förbjudet att bara ha en enda kopia.

Jonas said...

Min kompis Windy har räddat filerna. Jag ska spara nu. Har ett usb-minne, har bara inte använt det. Ska göra det från och med nu.
Pula ska vi nog besöka.

Mikael said...

Hej!

Gå till https://www.getdropbox.com/ och ladda ner programmet for Window (som jag antar att du anvander). När du installerat och skapat ett konto så har du 2GB gratis utrymme online som automatiskt synkroniseras med med din dator så fort den är uppkopplad. Installerar du dropbox på flera datorer (laptop, hemdator etc.) så kommer alla datorer att vara i synk.

Bra och billig, gratis, backup. Skulle alla dina datorer krasha så finns dina filer på dropbox.com och du kan ladda ner dom från vilken dator som helst.

/Mikael

Windy said...

Det är 5Gb på Dropbox faktiskt. nackdelen är bara att om man kör det på fler datorer så kommer samma filer att finnas på alla datorerna. Och om man behöver mer än 5Gb så går det just nu inte att få, även om man betalar (tror jag). Då är mozy.com ett bättre alternativ, en mer klassisk backuptjänst.
Så, Pibe, lite tekniknörderi på din blogg, det var väl trevligt?

Mikael said...

Faktiskt 2GB;-)

och 50 eller 100 om man betalar...

https://www.getdropbox.com/plans

Att data finns pa flera datorer ar ju en fordel eftersom det ar din backup och hela iden med Dropbox. Dessutom finns filerna online.

2GB borde rymmas pa vilken dator somhelst och det borde ocksa racka for ett pa noveller och nagra tjocka romaner;-)

/Mikael

Mikael said...

Om vi nu anda ar inne pa teknik och backuper sa for en icke teknisk anvandare skulle jag nog rekommendera http://www.livedrive.com/

Med Livedrive installerat sa far du en extra virtuell hard disk i din dator. Den ser ut och beter sig exackt som din vanliga C:\ disk men ar hela tiden (forutsatt att du ar online) i synk med livedrive.com. Nar du inte ar uppkopplade kan du anda anvanda driven som vanligt och sa fort datorn ar uppkopplad sa blir den virtuella disken synkad med livedrive.com.

Som anvandare av datorn behover man inte gora nanting bara komma ihag att spara sina filer pa H:\ (tror driven far den bokstaven).

Kan inte bli enklare. Snabbt ar det ocksa.

/Mikael

Windy said...

@Mikael: Vi har rätt båda två. Först får man 2Gb. Sen kan man tipsa/bjuda in kompisar och få mer utrymme. Jag har exempelvis 5Gb.
Jag tycker att alla backuptjänster där man måste göra något aktivt för att spara undan sina filer är riskabla. Det ska helst ske automatiskt, som mozy eller jungle disk. Nåja, det viktigaste är förstås att man gör NÅGOT, whatever works, typ.

Mikael said...

ok. Jag har bara 2GB just nu.

Inte sa mycket man behover gora dock. Bara spara filen pa ratt stalle och om man borjar spara ett word dokument i Dropbox foldern eller pa L:\ om man har livedrive sa sker ju allt automatiskt. Betydligt enklare an USB minnen som foreslogs har. Har man sen mer an en dator sa funkar ju Livedrive och Dropbox battre eftersom du kan jobba pa samma dokument vilken dator du an sitter vid. Dessutom finns det for linux och Mac (jag kor inte Windows).

Sjalv anvander jag just nu backblaze(.com). Liknar Mozy men deras model for "restore" ar kvickare. Du betalar dom for en 500GB usb disk som dom skickar express till dig (om du vill ha allting snabbt). Nar livedrive slapper en Macversion da ska jag testa den.

Haller helt med...viktigast ATT man gor nat.

jonas said...

Oj oj oj. Det var otippat, att jag plötsligt fick en teknikblogg.