Tuesday, November 24, 2009

Varför svenskar är snåla

Elsa fick se på Dansbandskampem när jag la Anna i lördags. Hon tyckte att det var kul. Jag såg några bitar på slutet. Ett skånskt dansband (jag tror dom hette Spoot-Lajts, he he) i träningsoveraller gjorde nån sorts version av en av många hemska sånger av Nanne Grönwall. Nanne verkar ju snäll och så. Och fruktansvärt dålig. Dansbandet från Svedala var, tja, ett dansband från Svedala i träningsoveraller, trevliga grabbar, verkade det som. Men juryn gick bananas. Magnus Carlsson (Barbados-Magnus alltså) och en dansbandsnörd som dom kallade professorn och en som bröt på engelska (tror jag) och såg mycket märkligare ut än dom i träningsoveraller, verkade riktigt ilskna, direkt förnärmade. Så ska inte en slipsten dras, och detta på bekostnad av Carina Jaarneks! En skandal! En katastrof! En ... storm i en amöbas snapsglas.

Människor ointresse för människor. Inskränkthet. Inte konstigt att det ser ut som det gör. Är det konstigt att man längtar bort nån gång.

Jag trodde inte. Men jag visste inte. Jag fick bege mej till doktorn igen. Allt var bra. En liten sak i världen. Jag har frikort nu. Det gäller att passa på. Jag ser riktig oro där. Man ska inte nedvärdera riktig oro. Man ska ta reda på om den är befogad. Man ska inte överdriva.

Det var sommar. Jag hade slutat åttan eller nian. Jag hade köpt en skiva med Prince, Around the world in a day. Jag lånade ut den till Håkan Sunesson. Jag fick låna hans Born in the USA. Den har jag fortfarande kvar. Håkan bor i Spanien. Han har kanske min Prince-skiva där.

Alla som tycker att Bruce sjunger om just dom. Ronald Reagan. Vita hederliga arbetare. Amerikanska vänsterradikaler. Alla andra. Alla som inte alls känner igen sej. Alla som hatade Bob Dylan -65, -66. Så får man inte göra. På Youtube, Like a rolling stone, vreden och ilskan, tvånget att göra just så, i Bob Dylans uttryck och ansikte.

MySpace, Quit your dayjobs videor. qyd. Det är grabbar med choklad i. Grabbar från Landskrona. Helt utan att ha lärt dom något, haft något som helst med deras skapande att göra, helt utan att ha varit kompis med dom när det begav sej i LA, helt oberoende av att jag känner Jonte och Bader dom få gånger vi stöter på varandra, är jag oerhört stolt. Att underhålla så roligt och bra och att man ändå känner stinget av allvar. På något sätt. Kanske. Inte. Det finns en video när dom kör ner i ett dike, Car crash. Det är årets video. I den landskronitiska nostalgiklassikern Vlado Video kan man också se den filmintresserade L.T. Fisk dela med sej av sina kunskaper.

Nu blev våren höst igen. Men det vänder.

1 comment:

Anonymous said...

qydj är fina dom! vlado video är grym, fast jag är för ung för att minnas den!