Thursday, October 09, 2014

Kulturen längre och längre in i skuggorna

I början eller mitten av 90-talet var det fortfarande några år tills jag skulle ge ut min första bok men jag hade publicerat mej i diverse undergroundtidskrifter och antologier. Jag var arbetslös över sommaren och var tvungen att söka några jobb för att få pengar från soc. Så jag skickade in några korta noveller till Kvällspostens och Sydsvenskans kultursidor. SDS höll tyst men Stephan Linnér på Kvällsposten svarade och jag minns att han sa att det jag skrev påminde lite om Ninni Holmqvist och att han gärna ville publicera en novell som var skriven i två tidsplan om jag kunde korta den, så jag redigerade ner den till bara nutidsdelen och en sommardag i en gammal blå bil i Båstad (och sen en gång på Danska glassbaren och ännu lite senare på väderöbåten från Torekov) fick jag läsa min första text på Kvp:s kultursida. Snart publiceras min sista. Expressen ska spara och drar in på lokaleditionernas ledar- och kultursidor från och med årsskiftet. Det är synd. Det är för jävla tråkigt.
På nittiotalet verkade Stephan Linnér ha en vision att publicera unga oetablerade skribenter och författare. Det behövde inte vara en recension. Jag minns en lång text om beatförfattare, jag minns att Per Engström skrev om kaffe i Malmö och jag kontrade med en text om brödaffären på Södra Förstadsgatan mellan Södervärn och Dalaplan. Jag skrev en text om huset vi bodde i då, om cykelreparatören och Polskt livsmedel som låg på första våningen. Och detta långt innan jag gett ut min första bok, alltså. En fyradelars berättelse om Prag. En historia om Vic Chesnutts magnifika spelning på KB.
Sen tog Expressen över mer och mer och det fanns mindre plats för det lokala, men det fanns kvar.
Sen slutade Stephan och Christel Persson tog över och det gladde mej att jag fick fortsätta skriva om nästan allt jag föreslog (senast fick jag till och med en bild-byline).
De senaste åren har jag framför allt letat upp författare (debutanter eller okända) med någon sydsvensk anknytning som gett ut böcker på små förlag, vid flera tillfällen har mina recensioner varit de enda deras böcker fått. Tack vare Kvällspostens intresserade inställning.
För egen del (när kultursidorna drar ner på sina recensioner) har jag alltid fått mina böcker recenserade i Kvp, det är jag också tacksam för.
Det är sorgligt att på bara några månader har två av Skånes bästa kultursidor (även HD) hotats och avväpnats, det ser trångt och trist ut, likriktat, i framtiden. 
Några artiklar från Kvp-kultur:
Malaga
Paul Auster
På väg till Charlotta Anderson
Skrivarlinjer
Kristian Johannesson
Intervju - Jonas Bergh
Daniel Pettersson

No comments: