Friday, August 07, 2009

Summer in the city

Sommarkortet till LA.
Alltmer sällan den senaste tiden. Ett fotbollslag som sladdar utan rätt kunskap eller inställning.
En kolonistuga med trädgård som ägs av någon annan. Som ser alldeles annorlunda ut.
Landskrona på en dag. Bussen till city, promenad genom stan.

Nedanför Stadshuset. Mittemot Venbåtarna. Solen skiner. Läser James Crumley, En sista riktig kyss. Road trip. San Fran och överallt. Hit och dit. Bra sväng i den kontrollerade stilen. Härlig handling. Fin översättning av min gamle skrivarkompis Niclas Nilsson.

Bussen till Borstahusen. Lånar min pappas cykel. Bort till hamnen och ut på piren. Där fiskar Elsa krabbor med gammal salami. Anna och Johanna badar. Jag hälsar på ungefär tio personer, kan namnet på nästan hälften, känner igen några och har ingen aning om vem några är. Badar två gånger. Segeltävling. Går hem till mina föräldrar med Anna på axlarna.

Bruce Chatwin. I Patagonien. Har den som toalettbok hemma och saknar den när jag sitter och funderar medan Anna går ner till bryggan med sin farfar, hon ska göra soppa av tång och saltvatten.
Johanna och Elsa kommer med cykeln, jag ger mej av.

Thomas Löfströms Liftare är en söt bok. Och bra. Och inspirerande. Och allvarlig. I min pocketversion finns ett ärligt menat förord med viss distans, men ändå med stoltheten över vem han var, författaren som ung man.
Det är alltså en liftande man, Spanien, Marocko. Den klassiska rutten. Exilamerikaner och politiskt intresserade blomsterbarn. Ibland naivt, alltid sant.

Cyklade längs havet, sen förbi kolonistugan. Dom satt och åt i trädgården, dom nye. Jag är alltid välkommen, har dom sagt, men jag cyklade förbi.
Vattentornet. Ett förbjudet bad i hamnrännan. En alkoholfri öl och ett manus att granska och ändra. Sen runt slottet och förbi Strand, satte mej längst ut vid kanonen. Läste lite manus till.
Medvind hem och min bror grillade. Arne spelade dragspel och barnen hejade på och dansade, ville ha mer. Tills Elsa sa: Stäng av.

No comments: